Hanna Wittrock är modelärare och hon tipsar om höstens mode. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Hanna Wittrock är modelärare och hon tipsar om höstens mode. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Mode

Låt inspirationen flöda i höst

9:21 min

Hösten är här och med den är det många som byter ut delar av sin garderob. Men hur ska man egentligen tänka? Hanna Wittrock, lärare i modevetenskap, delar med sig av sina tips.

– Det som är så härligt med vår och höst är ju att man kan blanda. Många letar efter en perfekt höst- och vårjacka men istället så kan man bejaka den här ambivalensen. Det är lite regnigt men ändå inte råkallt, samtidigt är det fortfarande så varmt att man inte vill ha en vinterjacka. Då kan man ha ett par sommarskor med tjocka strumpbyxor och en tjockare jacka eller en mössa och sneakers utan strumpor, man kan ha ballerinaskor och en halsduk.

Vad har du själv inspirerats av denna hösten?

– Jag har köpt en regnjacka i ormskinnsmönster av en känd designer och lagt lite mer pengar på det och en massa loppisgrejer. Jag är väldigt aktiv på loppisar på nätet som jag också forskar om. Jag har köpt en hel del på loppisar, armband för 10 kronor eller 600 kronor. Det mesta jag har köpt är billigt men också en del dyrare saker.

Vad ska man göra för att undvika att se ut som alla andra?

– Jag personligen vill vara fri och fin, det är mitt motto. Jag vill våga köpa saker som är dyra men man ska naturligtvis ha råd med det. Men jag vill också köpa saker på loppis för tio kronor, så jag tycker man ska leta brett och utgå från inspiration, vad man själv känner sig fri i, inte vad någon annan har dikterat att jag ska ha på sig.

– Sen tycker jag att man ska tänka som Coco Chanel. Hon sa att när man lämnar sitt hem så ska man alltid ta av en accessoar och det tycker jag är ett jättebra råd.

Hur bundna till mode är vi svenskar?

– Vi är slavar under modet men för att vara riktigt modemedveten så bör man inte följa modet så slaviskt. Jag tror det beror på att Sverige dels är ett land som har utvecklats snabbt och dels att vi bejakar förändring. Om vi tittar tillbaka till slutet av 1800-talet så var Sverige ett av de fattigaste länderna i Europa men mot slutet av 1900-talet var vi ett av de rikaste. Sen finns det en norm kring det här med att visa att man kan konsumera och konsumera rätt, att man läser rätt inredningsmagasin, att man lyssnar på experter, det är också en del av det här folkhemsarvet.

Jättedyra väskor är det ju väldigt många som har investerat i nu. Det verkar ha blivit en statussymbol?

– Ja och på grund av det så har väskan förlorat sin funktion som statusmarkör lite grann eftersom det är många som lägger ner irrationellt mycket pengar på att köpa just en väska. Därför har den funktionen övertagits till viss del av skorna. För så fungerar ju mode också att alla kan inte vara ”inne” samtidigt. Det kommer att finnas en liten klick som hela tiden vill särskilja sig från dem som vill signalera samma status som dem som de inspireras av.

 Vad är skillnaden mellan mode och stil?

– Stil är något som inte är föränderligt, stil är det som är det karakteristiska eller personliga och det kan vara en punkstil eller din personliga stil men det kan också vara den lilla svarta. Mode är det som är det föränderliga.

Så som du ska sammanfatta dina tips.

– Investera inte, inspireras. Våga tänka brett, gå på loppisar och våga gå in i exklusiva affärer bara för att se om det finns något du tycker om, du behöver inte köpa något men våga låta dig inspireras. Lyssna inte så mycket på experterna som säger att du ska ha ett visst antal plagg i din basgarderob.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista