Ahmed Obaid och Mariam Higaz är båda elever på Värner Rydénskolan i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Ahmed Obaid och Mariam Higaz är båda elever på Värner Rydénskolan i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

Lugnare på Värner Rydénskolan

3:04 min

Bättre skolresultat är nyckeln till en bättre skola, det säger lärare på Värner Rydénskolan i stadsdelen Rosengård i Malmö, som i vintras fick stänga under en dag på grund av hot och våld. Mer än ett halvår har gått sen dess och med nya regler och rutiner har arbetsmiljön blivit bättre men skolan är fortfarande en av Malmös svagaste.

Eva Nordman Persson, lärare på Värner Rydén-skolan, vill att själva undervisningen ska ta större plats på skolan.

– Kunskapen måste stå i fokus. Eleverna ska vara rustade för gymnasiet, stå sig väl i den konkurrens som råder där, säger hon.

Vinterns hot- och våldsituation som ledde till att Värner Rydénskolan stängde under en dag ledde bland annat till att en grupp stökiga elever fick sluta och på en presskonferens under torsdagen, mer än ett halvår senare, förklarar rektorn Lise-Lott Nilsson att arbetsmiljön på skolan har blivit bättre.

– Jag kan säga att vi har en markant, en stor, stor förbättring. Några nya ordningsregler är bland annat att vi inte lämnar skolans område. Vi hade ett bekymmer med att andra elever kunde komma hit och ställa till bekymmer för oss. Vi är bättre på att identifiera elever som är i svårigheter, att sätta in adekvat stöd mycket tidigare.

Skolpersonalen har fått nya rutiner och jobbar annorlunda för att både lärare och elever ska känna sig trygga och vara säkra på skolan, förklarar Lise-Lott Nilsson.

– Vi har en skapat en helt ny organisation. Vi har byggt upp ett nytt elevhälsoteam till exempel, en helt ny organisation med nya ansvarsområden och ett arbete mycket närmare eleven. Sen är det inte så att vi är en perfekt skola, vi är nog en ganska normal skola.

Värner Rydénskolan har inte bara haft problem med hot och våld utan även låga skolresultat. Trots en  höjning så är skolan fortfarande en av de skolor i Malmö som har lägst andel elever som är behöriga till gymnasiet. Men en läxhjälps-satsning som kunde leda till sommarjobb på bostadsbolaget MKB lockade många elever på skolan och av de cirka 100 elever som gick på läxhjälp i våras så har nästan åtta av tio blivit behöriga till gymnasiet. Nästan alla lärare på skolan är nu behöriga och man har satsat mer på själva undervisningen men här kan det göras ännu mer, enligt Eva Nordman Persson, lärare på skolan.

– Det är utbildning som ska vara i fokus här. Att kunna ha en skola där man får lov att jobba och utvecklas på samma premisser som övriga skolor, säger hon.

Du tänker att om man fokuserar mer på kunskap så kommer det påverka stökigheterna, att de minskar?

– Men så klart ja, absolut.

Två niondeklassare på skolan, Ahmed Obaid och Mariam Higaz, berättar att deras betyg höjdes och det blev lugnare på skolan när man gjorde någott åt våldet på rasterna.

– Ja, de stängde skolan en dag men det var bra sen. Lise-Lott kom och allt förändrades, det blev bra i skolan och vi fick bra betyg nu.

– Mindre stök, mindre bråk. Lärarna hotades innan, eleverna sa att jag ska döda dig, jag ska slå dig, de sa mycket fula ord till dem.

Nu hotas inte lärarna inte lika mycket längre?

– Inte lika mycket, alltså mycket bättre för de flyttade ut de flesta busiga eleverna till andra skolor.

Kan du fortfarande känna en viss oro på rasterna?

– Kanske lite, inte lika mycket som innan, men bättre nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista