Diarry Maréna har startat Sveriges första sminkserie för mörkhyade. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Diarry Maréna har startat Sveriges första sminkserie för mörkhyade. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio

Hon skapade Sveriges första sminkserie för mörkhyade

"Som mörk kvinna var det svårt att hitta smink i rätt nyans"
6:05 min

Bristen på fungerande smink under uppväxten fick henne att ta saken i egna händer och starta Sveriges första serie för mörkhyade. Make up-artisten Diarry Maréna från Stockholm besökte idag Malmö för att visa upp sina produkter.

Diarry Maréna kommer ursprungligen från Senegal i Afrika. Redan som liten fanns intresset för smink där, hon brukade sminka sina dockor, men när hon i tonåren flyttade till Sverige slogs hon av hur lite make up det fanns för människor med en annan hudfärg än den skandinaviska ljusa.

– Som mörk kvinna var det svårt att hitta smink som fungerade med min hudnyans och textur. Jag brukade blanda många olika foundations för att försöka hitta rätt nyans. När jag jobbade som rådgivare i olika butiker så insåg jag också att det var fler än jag som hade svårt att hitta rätt. Jag blev ledsen när jag inte kunde hjälpa mina kunder att hitta rätt smink, säger Diarry Maréna.

Därför skapade hon sitt eget märke, Maréna Beauté, en serie som vänder sig just till mörkhyade. Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Folk är glada och stöttande. Vi växer för varje dag och vi får många frågor om vi inte kan besöka olika städer och till exempel hålla make up-kurser. Jag har valt att göra den här förändringen för att vi mörkhyade ska kunna känna oss inkluderade i samhället men också för att vi ska kunna hitta produkter för slippa göra kompromisser i nyans och färgpigment.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".