Bilden visar madrasser på golvet i vad som var en kontorslokal i fd Dux lokaler, Trelleborg. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
1 av 3
Några av sovplatserna i fd Dux lokaler i Trelleborg. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Trelleborg

Över 1 000 barn på flykt har kommit till Trelleborg

Ali, 15 år: "Jag har rest i en månad och två veckor".
2:08 min

Sedan början av september har fler än 19 000 flyktingar kommit med färjorna från Tyskland till Trelleborg. I all hast har Trelleborgs kommun blivit ankomstkommun för de barn som kommer utan sina vårdnadshavare.

I möbelföretaget Dux tidigare lokaler nära hamnen i Trelleborg startade kommunen det första transitboendet för ensamkommande flyktingbarn.

I de gamla kontorslokalerna är det fullt med sängar och enstaka madrasser. Den 23 september fick kommunen, med knappt sex timmars varsel, besked av Migrationsverket att kommunen blivit så kallad ankomstkommun för barn på flykt som kommer till Trelleborg utan sina föräldrar.

– Den yngsta som jag känner till är två år. Hon kom tillsammans med sin mamma som är sexton, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen. 

Kommunen ska sörja för att barnen får mat och husrum under de första dagarna, tills Migrationsverket har registrerat dem och hittat en boendekommun. De yngsta barnen placeras på mindre boenden. 

Registreringarna tar lång tid just nu. De barn som kom den 23 september började registreras först i måndags. 

Sedan den 10 september har över 19 000 flyktingar kommit med färjorna från Tyskland till Trelleborg. Ombord på en färjorna som kom i veckan träffar jag Ali, 15 år.

– Jag har rest i en månad och två veckor, berättar han. 

Ali berättar att han kommer från Iran där hans familj lever utan papper. De är afghaner. Hans storebror tvingades bli soldat i Syrien och dog där. Hans pappa sa att han skulle åka till Sverige och gå i skola här. 

– Jag vill studera, säger Ali. 

På två veckor har Trelleborg nu tagit emot fler än 1 359 barn som Ali. Kommunen har startat minst 22 boenden. Några andra skånska kommuner hjälper också till och driver boenden åt Trelleborg. 

Kommunen som har knappt 43 000 invånare har nyanställt 180 personer. Torbjörn Karlsson, socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen ångrar att Trelleborg inte tidigare hjälpt Malmö som länge har haft ett högt tryck av just ensamkommande flyktingbarn. 

– Sent ska syndaren vakna. Skulle trycket lätta eller till och med försvinna från Trelleborg och andra kommuner hamna i problem, ja, då kommer jag att ringa min motsvarighet i den kommunen och fråga vad vi kan göra. Det har jag verkligen lärt mig av den här situationen, säger Torbjörn Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".