Universitetshuset i Lund. Foto: Lotta Malmstedt/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Lotta Malmstedt/Sveriges Radio.
Lund

Lunds universitet stängt efter hot

2:12 min

”Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund.” Ett anonymt meddelande som spridits bland studenter har orsakat oro i Lund. Nu håller universitet stängt i dag måndag till följd av hotet.

– Det här är det enda vi kan göra, så att säga, att vi låter alla anställda och studenter vara hemma. Det är ingen rolig situation att ta de här besluten, men det är den tiden vi lever i nu tydligen, säger Per Gustafson, säkerhetschef på Lunds universitet.

Meddelandet skickades ut på söndagsmorgonen i en mobilapp som används bland studenter och där inläggen skrivs anonymt. Texten påminner om en varning som postades före skolskjutningen i Oregon i början av oktober.

Lundastudenten Emil Ingemansson skriver så här till P4 Malmöhus:

– Mina tankar kring det så kallade hotet är att det med största säkerhet enbart är ett olämpligt skämt. Omskrivningar av Oregon-hotet har spridits som löpeld på olika forum på internet, och jag tänkte att det bara var en tidsfråga innan någon tar något av dessa seriöst. Många av vännerna i Lund är däremot rädda, för även om man inte tar det allt för seriöst så är det ändå obehagligt. Andra, som jag, är förbannade för att vi missar dagens föreläsningar såhär innan en tentaperiod.

Polisen fick en anmälan om det möjliga hotet vid 17-tiden på söndagen. Under natten har man jobbat både lokalt och internationellt med att spåra den IP-adress som hotet skickats från, men hittills har polisen inte lyckats. En förundersökning om olaga hot har inletts vid Lundapolisen och nu under morgonen utses en förundersökningsledare.

- Men det är universitetet som beslutat om stängning, inte vi, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral Syd.

- Vi kommer heller inte att göra några avspärrningar och det är upp till universitetet att fatta beslut om att öppna igen.

Strax före midnatt valde universitetet, efter information om att polisen bedömde hotet som mycket allvarligt, att hålla stängt under måndagen.

– Vi tar en dag i sänder utifrån vad polisutredningen kommer fram till, säger Per Gustafson.

Flera oroliga medarbetare och studenter har hört av sig både till polisen och universitetet.

– Det är ju: "Kan man gå till jobbet eller inte?" Och då är det vi sagt att vi stänger universitetet, säger Per Gustafson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista