Dennis Toth är ägare till Örja kyrka som just nu håller på att renoveras. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Dennis Toth är ägare till Örja kyrka som just nu håller på att renoveras. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Örja kyrka. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Örja kyrka. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Örja

Örja kyrka blir bostad för sju

4:12 min

Hur är det egentligen att bo med gravar som närmaste grannar. I den lilla byn Örja utanför Landskrona håller Dennis Toth just nu på att renovera kyrkan på Örja kyrkbys begravningsplats.

– Ja, det är en ganska stillsam miljö här, säger Dennis Toth, snickare och ägare till den gamla kyrkan från slutet av 1800-talet.

Kyrkan köpte han för en krona men själva renoveringen kommer att kosta betydligt mer. Hur mycket vill han inte säga i nuläget. Mellan sex och sju rum ska det bli, gott om utrymme för en familj på sju personer.

Varför köper man en kyrka?

– Den skulle egentligen rivas men det är en sådan fin byggnad och jag ville bevara den, säger Dennis Toth.

Kyrkan har inte varit officiell på närmare tio år och inga personer gravsätts närmast kyrkan. Däremot ska resten av begravningsplatsen genomgå en större förändring är det tänkt.

– Ja vi ska göra i ordning kyrkogården. Det ska bli en plats där man kan sitta och gå runt oavsett om man har ett ärende till kyrkogården för att man har anhöriga där eller inte. Med hänsyn till att de flesta gravar inte används längre så vill vi förädla miljön helt enkelt, säger Bengt Karlgren som är kyrkoherde.

Är det unikt att det finns en privat bostad mitt på en kyrkogård så här?

– Ja, jag känner inte till att det finns något annat exempel i Sverige men däremot finns det många ställen där kyrkogården har grannar vägg i vägg så att säga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista