Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Rektor Torbjörn von Schantz. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Lund

Rektorn nöjd dagen efter stängningen

2:42 min

I Lund har universitetet öppnat igen. Att en hel dag försvann får förstås konsekvenser för studenterna och forskningen. Men universitetets rektor Torbjörn von Schantz är ändå glad åt att allt är som vanligt efter hotet.

– Det blev ett bra slut trots allt. Det var ett falsklarm som vi hoppades och ingen skada skedde när det gäller människors liv och hälsa, säger han.

Igår var Torbjörn von Schantz nästan ensam om att jobba i universitetets administration. Anställda och studenter stannade hemma under tiden som avstängningen varade.

– Studenterna har haft problem. De kanske har haft en tentamen inplanerad eller haft viktiga föreläsningar, laborationer eller exkursioner.

Nu blir det upp till varje lärare och chef att bestämma hur det som gått förlorat ska tas igen.

– Sen finns det ju viktiga forskningsprojekt som pågår och som fick stänga ned. Det gäller till exempel Maxlab som säkert är väldigt kostsamt att stänga, påpekar rektorn.

Också en del utanför universitetet påverkades, enligt Torbjörn von Schantz.

– Vissa näringsidkare drabbades av att studenterna inte köpte deras kaffe eller mackor.

Men universitetsrektorn är ändå nöjd idag.

– Jag är imponerad av vår beredskap att snabbt kommunicera med anställda och studenter, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista