Skylt på Migrationsverket i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT

ID-enheten har svårt att hinna med

3:00 min

Under september sökte drygt 6 000 personer asyl i Sverige och handläggningstiderna på Migrationsverket blir allt längre. En anledning till att det tar tid är att ID-enheten har svårt att hinna med.

– Det har varit många asylsökande det senaste året och trycket på vår funktion har ökat. Det är klart att det tar längre tid i processen totalt, säger Jan Westmar, enhetschef på Migrationsverkets ID-enhet.

En person som söker asyl blir fotograferad och får lämna både fingeravtryck och ID-handling. En ID-handling kan vara pass eller nationellt ID-kort och det är migrationsverkets ID-enheten som bedömer om dokumenten är äkta.

Det finns stor tillgång till referensmaterial från hela världen som ID-enheten utgår från när man granskar dokument. Man tittar bland annat på avvikelser ifrån referensmaterialet för att avgöra äktheten. Experterna på ID-enheten kan avslöja avancerade ingrepp eller förfalskningar som kan vara svåra att avslöja vid en vanlig gränskontroll. Granskningstiden hänger på vad det är för typ av ID-handling och vilket land som har utfärdat handlingen.

Maram Alavad och hennes syster flydde från Syrien. För en månad sedan sökte de asyl i Malmö och fick lämna fingeravtryck och ID-handlingar och nästa intervju hos Migrationsverket är först om ett halvår.

– Vi gick till Migrationsverket och frågade varför vi måste vänta ända till mars. Där sa de att de var tvungna att säkerställa att vi var från Syrien, säger hon.

ID-enhet granskar ungefär 3000 handlingar per vecka. Knappt hälften av alla asylsökande har ID-handlingar och fyra procent av de inlämnade handlingar är ogiltiga eller förfalskade.

- Vårt arbete handlar inte bara om falska handlingar. Det kan vara pass som är tekniskt äkta men man kan har gjort någon form av ingrepp i passet, till exempel rivit ut sidor med stämplar. Sådan handling är inte giltig längre, säger Jan Westmar.

De långa väntetiderna på Migrationsverket beror bland annat på brist på personal på ID-enheten. Enligt Jan Westmar behövs specialkunskaper för att bli granskare på ID-enheten och rekryteringsprocessen tar lång tid. Det tar nio månader innan nyanställda får jobba självständigt och först efter fem år i yrket betraktas man som expert. ID-enheten håller nu på att rekrytera ny personal.

- Vi ska utöka den här kompetensen i regionerna. Vi ska jobba med det under nästa år i all fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista