Gråvarg Foto: Gary Kramer/TT
Foto: Gary Kramer/TT
Skåne

Skåne får akutgrupper för vargangrepp

3:00 min

För första gången har så kallade akutgrupper bildats i Skåne för att hantera vargangrepp på tamboskap. I akutgrupperna ingår länsstyrelsen, Lantbrukarnas Riksförbund, Skånes fårintressenter och Vallhundsklubben.

– Det har varit väldigt viktigt att komma vidare i det här för att många som fått ett angrepp upplever att de kanske inte fått all den hjälp de behöver, säger Bertil Nilsson, vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Fårtätt

Skåne är en av de fårtätaste delarna i landet med cirka 40 000 får. Ifjol blev 60 får rivna av varg. När får blivit angripna är det länsstyrelsens uppdrag att ta reda på om det varit ett rovdjur eller hund som attackerat fåren. Om det handlar om ett rovdjur betalar länsstyrelsen ut ersättning, men nu kan de nybildade akutgrupperna ge ytterligare hjälp och stöd till drabbade fårägare.

– Det finns ju andra bitar som merkostnader för att samla ihop djur som rymt utanför stängslet och vissa fårägare mår ju väldigt dåligt av det som hänt och då kan ju LRF erbjuda det man kallar bondekompis så att man har någon att prata med, säger Bertil Nilsson.

Positionerna har varit lite låsta genom åren. Är det här ett sätt att avdramatisera vargfrågan?

– Ja, det är det. Det finns ju en verklighet och det ser ut som det gör och då är det ju bättre att komma vidare och hjälpas åt och lösa det här. Det är det allra bästa för alla, menar Bertil Nilsson.

Infekterad fråga

Vargfrågan är infekterad och enligt länsstyrelsen har det varit viktigt att få alla intressenter att samarbeta och akutgrupperna får nu också i uppdrag att informera fårägare om vikten av bra stängsling.

– Om man bara tittar på Skåne så har det inte skett ett enda angrepp bakom ett vanligt fårnät som har varit sträckt och slutit tätt mot marken, så där ser man ju tydligt att angreppen sker bakom stängsel som inte fungerar, säger Bertil Nilsson.

Bra stängsel stoppar

Det är känt att vargar föredrar att krypa under dåligt sträckta stängsel eller utnyttja öppningar.

– Vargen hoppar inte under jakt jakt utan går runt och försöker hitta en öppning och ta sig in. Gör den inte det så går den vidare för den har lika lätt att ta ett rådjur eller något annat istället, men går den förbi hagen och det är lätt att ta sig in så kan det lätt hända.

Inga rivna får i år

Hittills i år har inga får angripits av varg i Skåne, men det behöver inte betyda att det inte finns varg i Skåne.

– Vi får in väldigt mycket tips och en del av dem är ganska bra så det går absolut inte att utesluta att det finns varg just nu i norra Skåne. Vi har ju sagt tidigare att eftersom vargen ökar i landet så kommer Skåne att i princip alltid att ha någon varg som rör sig här nere, säger Bertil Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista