Henrik Fritzon (S). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Henrik Fritzon (S). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Skåne

Regionråd: Vi kör utan Malmö och Lund

0:51 min

Greater Copenhagen kommer att genomföras även om Malmö och Lund inte vill vara med. Det säger regionrådet Henrik Fritzon (S) som varit skånsk förhandlingschef.

Vid årsskiftet är tanken att det ska dra igång, det skånskdanska samarbetet Greater Copenhagen. Igår blev det känt att Malmö och Lunds kommuner hoppar av samarbetet.

– Det är tråkigt att de inte vill vara med, men jag har en förhoppning om att de kommer att ändra sig när det visar sig att det är en bra organisation. 

Att inte ha en organisation där man kan dryfta frågor mellan Skåne och Danmark och där man kan marknadsföra regionen är i grund och botten en orimlig tanke, enligt Henrik Fritzon.

– Vi måste ha ett tätt samarbete med våra danska vänner, därför att vi är så beroende av dem. Det är en jättestor arbetsmarknad, säger han.

Henrik Fritzon tycker vidare att kritiken från Malmö och Lund mot organisationens upplägg är märklig. Enligt honom har de själva varit med och beslutat om att det nuvarande sammarbetet i Öresundskommittén ska ombildas och tycker det är märkligt att de vill ha en helt annan modell i sista stund.

– Att kovända så här i sista stund ger inte ett jättestort förtroende hos danskarna, säger Henrik Fritzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista