Facebook-kommentar
Skärmdump av Facebook-kommentar
Lund

Politiker stödjer Sularpsfarmen

2:53 min

Turerna kring den omtalade och populära Sularpsfarmen utanför Lund fortsätter. En av Lunds tyngsta politiker går nu in och ger sitt stöd till gården och dess ägare som utreds av Skatteverket för misstänkt skattefusk.

I förra veckan avslöjade P4 Malmöhus att den populära Sularpsfarmen utanför Lund är under utredning hos Skatteverket då företaget bland annat inte redovisat någon omsättning under tiden verksamheten pågått.

Bara några dagar efter avslöjandet har Lundapolitikern Sven-Bertil Persson (V), som också är ordförande i socialnämnden, i en facebookkommentar uttryckt sitt stöd för gården. I kommentaren skriver Persson "Fortsätt kämpa! Sådana som ni behövs." Han tycker själv inte att det är något konstigt att han som politiker öppet stödjer ett företag som utreds för omfattande skattefusk.

– Det är ju inte så de själva säger, de menar att de har gjort rätt för sig. Vad jag förstår så har inte Skatteverket fattat något beslut än, de gör en utredning, säger han.

Det var i slutet av september som Skatteverket slog till mot Sularpsfarmen i en oanmäld razzia för att säkra bevis. I Skatteverkets underlag framgår det att gårdens ägare inte redovisat någon omsättning varken under 2014 eller 2015 trots att verksamheten på gården varit omfattande. Det har inte heller lämnats in någon deklaration och löner ska heller inte ha betalats ut, menar Skatteverket.

Några dagar efter avslöjandet i P4 Malmöhus gick gårdens ägare ut och kommenterade uppgifterna i ett inlägg på Facebook. Där skriver han att han står för vad han har gjort och han nekar till att medvetet ha fuskat sig ifrån skatter. Ägaren tillägger också att han är "ostrukturerad" och "slarvig". Sven-Bertil Persson menar att han uppfattat att företaget vill göra rätt för sig.

– Deras svar är att de har slarvat, jag läser samtidigt in en självklar vilja att de ska göra rätt för sig.

Lunds kommun har ett avtal med Sularpsfarmen om att gården ska ta emot ett 10-tal ensamkommande barn, något som kommer att generera gården en intäkt på över en miljon kronor om året.

– Det är ingen tvekan om det nu visar sig att de har gjort fel och inte fyller de krav som kommunen stället så gäller inte det avtal vi har. Jag uppmuntrar inte till skatteflykt, tvärtom, säger Sven-Bertil Persson.

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista