Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Kristianstad

Rättegång om förskolevåldtäkter inleds

1:25 min

Idag inleds rättegången mot den 40-årige barnskötare i Kristianstad som står åtalad för flera grova sexuella övergrepp mot barn.


Det var i somras som 40-åringen greps efter att en 10-årig flicka berättat för sina föräldrar att han hade tafsat på henne på nöjesparken High Chaparall.

I förhör berättade mannen för polisen att de skulle hitta barnpornografiskt material i hans bostad i Kristianstad. Vid en husrannsakan hittade polisen över 150 bilder och flera filmer som som visar mannens övergrepp och som nu ligger till grund för åtalet. Totalt handlar det om 20 barn, de flesta är mycket små och alla är flickor.

Mannen var barnskötare i Kristianstads kommuns vikariepool och jobbade på över 30 förskolor i kommunen. Enligt hans advokat erkänner mannen gärningarna.

Före detta åklagare Ulrika Rogland, som utrett liknande mål i bland annat Malmö, menar att det här fallet sticker ut.

– Det är inte så vanligt med fall i den här storleken, säger hon.

Det är barnens låga ålder och den beroendeställning de haft till barnskötaren som gör att nästan alla brott rubricerats som grova.

Brott som gäller sexuella övergrepp mot barn leder sällan till åtal och är mycket svårutredda, något som det här fallet är ett tydligt exempel på, enligt Ulrika Rogland.

– Nu är det ju mycket sekretess kring det här fallet och vi vet inte riktigt vad som finns på film. Men vad vi vet är att det här upptäcktes eftersom han själv berättade om det och att det fanns filmer. Det visar ju också hur svårt det är att upptäcka den här typen av brott, säger hon.

Rättegången hålls i säkerhetssalen i Malmö och kommer till största del äga rum bakom stängda dörrar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista