Ensamkommande flyktingbarn är välkomna till fler skånska kommuner. Foto: Edina Hrustic/SR
Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Skåne

Rädda Barnen varnar för nödlösningar

"Vi behöver också ett långsiktigt tänk"
1:44 min

Rädda Barnen i Malmö är oroliga för att barn råkar illa ut när kommunen tar till nödlösningar i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

Enligt organisationen kom det fram på ett möte nyligen att myndigheterna har sämre förutsättningar att göra ett bra jobb på grund av det höga trycket. Och det riskerar att drabba barnen.

– Man rekryterar mycket ny personal. Personalen hos många myndigheter går på knäna, man jobbar väldigt mycket. Man har större boenden kanske, fler akuta lösningar. Man rekryterar personal som kanske inte har samma nivå på utbildning som innan till exempel.

– Allt det där innebär ju risker för att barnen inte egentligen får det stöd som de har rätt till och borde få, säger Mikaela Hagan, som jobbar med barns rättigheter i migrationsprocesser på Rädda Barnen.

Förra året kom drygt 1 500 ensamkommande flyktingbarn till Malmö. Nu i oktober månad är siffran uppe i 6 700 barn. Cirka 460 av barnen har avvikit och inte blivit registrerade av kommunen, men siffran är osäker och det finns ett mörkertal, så det kan vara ännu fler.

Barn som försvinner av olika anledningar är något som togs upp nyligen när Rädda Barnen hade möte med kommunen och Migrationsverket. Enligt Mikaela Hagan blev det tydligt på mötet att myndigheterna inte har de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb.

– Vi har en väldigt speciell situation och många myndigheter har gått ut och sagt att man nu sänker kraven. Man sänker kraven på boenden, man sänker kraven på gode män, familjehem, vilket är förståeligt för just nu handlar det om att hitta sovplatser till alla.

Mikaela Hagan anser att det finns en risk att de kortsiktiga lösningarna blir permanenta.

– Vi behöver också ha ett långsiktigt tänk. Hur ser vi till att alla barn får rätt till skydd och stöd på längre sikt?

– För just nu gör alla så gott de kan, men det finns också stora risker att man missar barn som kan ha varit utsatta för trafficking eller som på andra sätt behöver särskilt stöd och hjälp.

I Trelleborg har nära 1000 ensamkommande barn av dem som kommit under hösten avvikit. Där hinner man inte göra utdrag ur belastningsregister inför anställningar av ny personal, och kommunen vittnar om att man behövt bryta mot flera lagar för att barnen inte ska behöva sova utomhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".