Tina Macic och Alex Hermansson står med en tampong. Deras låt om mens har redan blivit populär. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Tina Macic och Alex Hermansson är några av dem som står bakom Menslåten som redan har blivit populär. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio

Mens - mer än en tjejgrej

1:45 min

Var tionde barn som får mens vet inte vad det är som händer. En fjärdedel tycker att det är något konstigt eller äckligt. Detta enligt RFSU. Nu har Svt gjort ett helt program om mens som visas på Barnkanalen ikväll.

Mens, mens - hipp hurra för mens!

Kroppen funkar som den ska

Och det är ju jättebra - hurra!"

Hyllningslåten till alla som har mens har snabbt blivit en succé och ikväll kan du alltså se ett helt program om mens i Barnkanalen på Svt.

– Det började med att vi skulle ha Clara Henry som gäst och hon är aktuell med en bok om mens och då var det ganska självklart på redaktionen att vi också ska kunna prata om det här ämnet, säger Tina Macic som är en av låtskrivarna till Menslåten som nu sprider sig som en löpeld, inte bara i Sverige utan också i övriga världen.

Alex Hermansson, mest känd för att vara med i extremsport- och underhållningsgruppen Rackartygarna, är den som sjunger låten. Och det har kommit en del reaktioner på att det just är en kille och inte en tjej som sjunger om mens.

– Det har ju sin poäng med att jag är kille och sjunger om mens. Det bevisar att alla ska kunna prata om det, vi killar också. Ju fler som har kunskap om mens desto mindre skam blir det ju, säger Alex Hermansson.

– Det har ju varit många kvinnor som pratat om det och det är jättebra men det vi gör är att vi vill bredda ännu mer genom att Alex som kille också kan gå in i det här samtalet, säger Tina Macic.

2014 kan jämföras med en mensdamm som brast, alla ville plötsligt prata mens. Men det är ju inte bara blod en gång i månaden under en tidsperiod på ungefär 40 år för kvinnor. Smärtor, sjukdomar och humörsvängningar kanske man glömmer och det gör att alla i närheten också blir påverkade även om man inte har mens.

Vad hoppas ni att mensprogrammet i kväll kan bidra till?

– Eftersom programmet riktar sig till barn så hoppas vi dels att det ska uppmuntra till att prata om mens, dels att det inte bara behöver vara tjejer som pratar med tjejer som det var när jag gick i skolan. Vi killar fick inte var med på det, tjejerna smög undan, det var värsta hemligheten. Så vi uppmuntrar att prata med killar om det - alla ska kunna prata om mens. Och att det inte ska vara så skamfyllt och pinsamt. Vi vill att de ska se det här och tänka att det är lättsamt och att barnen ska kunna prata med föräldrar och lärare på skolan och så, säger Alex Hermansson.

– Jag tror också att det här kan motverka att killarna retar tjejerna – "har du mens eller" eller "åh vad äckligt" – och för att bryta det måste man bjuda in killarna till samtalet också och berätta hur det funkar och inte hålla på att ha en barriär däremellan. Alla kan få vara med och prata, det är ingen grej att ha mens. Vi kan berätta hur det är så får killarna fråga, säger Tina Macic.

Har ni fått några andra reaktioner på Menslåten än att det är en kille som sjunger?

– Ja, varför sjunger ni hipp hurra för mens när det gör ont? Och det är ju helt rätt att mens kan göra ont och det är ingenting vi hurrar för. Men det vi hurrar för är att mensen finns och att den är naturlig och att vi ska våga prata om den. Och att föräldrarna ska våga prata om mens också så att de inte sprider någon skam kring det här, säger Tina Macic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista