Mia Kinell hjälper nyanlända som går på SFI i Hörby att träna svenska med hjälp av sång. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 2
Mia Kinell hjälper nyanlända som går på SFI i Hörby att träna svenska med hjälp av sång. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Saima Siddiqui och Fahima Muhsini är två av deltagarna som tränar svenska med hjälp av sång i Hörby. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 2
Saima Siddiqui och Fahima Muhsini är två av deltagarna som tränar svenska med hjälp av sång i Hörby. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Hörby

Tränar svenska med sång

3:49 min

På Hörby lärcenter tränar eleverna på SFI svenska med sång varje fredag. Något som har blivit mycket lyckat. Nu är lektionerna inne på sitt tredje år.

– Det är ett sätt att introduceras i det svenska språket, att introduceras i lite av den svenska sångkulturen och traditionen, att skapa gemenskap genom att sjunga tillsammans, trots att vi inte har samma språk så sjunger vi tillsammans, säger Mia Kinell från Kulturskolan som leder sånglektionerna. 

Lektionen börjar med lite uppvärmning av andning, stämband, armar och ben. Sedan är det dags att ta fram sånghäftet som sånger av flera olika slag. En del liknar små ramsor där man övar in till exempel veckodagar och klockslag. Här finns även klassiker som barnvisan Blinka lilla stjärna och låtar som Peps Perssons Alldeles lagom.

Inför varje sång som ska sjungas behöver en del ord förklaras. Som exempelvis "fjärran" i Blinka lilla stjärna.

- Fjärran, det är någonting som är långt bort, säger Mia Kinell.

Och vissa ord får man träna uttalet på lite extra, som att säga "stjärnor".

Vilken låt är mest populär bland eleverna?

- En sång som Eva Bornemark har skrivit som heter Ögon. Hon jobbar med svenska med sång i Malmö. Ögon är allra populärast i alla grupper, säger Mia Kinell.

- Den är väldigt fin lite vemodig melodi väldigt enkel text som alla kan förstå och som går rakt in i hjärtat, säger hon.

Två av SFI-eleverna är Saima Siddiqui och Rahmat Siddiqui som kommer från Afganistan. Båda är positiva till att träna svenska språket med hjälp av sång.

- Det är bättre för mig, jag kan träna hårt med sång, säger Saima Siddiqui.

- Det är bra för mig, även när jag är hemma kan jag komma ihåg många ord från sångerna och det är bra för mitt uttal, säger Rahmat Siddiqui.

Han har läst på SFI i en månad och säger att de försöker lära sig svenska snabbt.

- Jag tycker om det här vackra språket men du vet det är inte ett ordinärt språk, det är mycket svårt, men jag försöker lära mig det, säger han.

Petra Reslow och Elena Hedvall är lärare på SFI i Hörby och är också med på sånglektionerna. Idén till att träna svenska med sång här kom efter ett tv-program, berättar Petra Reslow.

- Det var deltagare som vistades på ett slott för att lära sig svenska som vi fick följa på tv och där var det ett moment där de sjöng Anne-Lie Rydés En sån karl, och det var fantastiskt roligt att se. Vi visade det för våra elever och det blev stort intresse. Vi vill också prova och det har blivit jättelyckat, säger hon.

- När vi sjunger så fokuserar de ju inte på att uttalet kanske inte är så bra, utan det blir en träning utan tankar på om det låter bra eller mindre bra. Ja, så tränar man utan att fundera så mycket på det, säger Elena Hedvall.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista