En av två modeller av vinterbonade tält som finns redan idag. Det är 30 m2 och tar 5-6 personer. Regeringens presskonferens. Foto: Regeringen/TT. Montage: Sveriges Radio.
En av två modeller av vinterbonade tält som finns redan idag. Regeringens presskonferens. Foto: Regeringen/TT. Montage: Sveriges Radio.

Klart: Asylsökande får tält i Revinge

0:39 min

Det första tältlägret för asylsökande kommer att sättas upp i skånska Revinge. Tältlägret kommer att rymma 375 asylsökande.

Att det första tältlägret blir i Revinge beslutade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Migrationsverket i dag, och arbetet drar igång direkt.

– Det kommer att ta en till två veckor att bygga upp lägret, säger Fredrik Bengtsson som är presschef på Migrationsverket.

Redan i slutet av nästa vecka kan alltså de första asylsökande få flytta in i tälten.

Men Revinge får troligtvis inte det enda tältlägret.

– Vi tittar på hur vi ska utvidga det, troligtvis kommer vi att behöva använda oss av fler tältläger. Men vi har inga specifika platser på gång just nu, säger Fredrik Bengtsson.

Tanken är att tältlägret bara ska vara ett temporärt boende där asylsökande stannar i ungefär en vecka innan de slussas vidare till andra boenden.

Men hur bra fungerar tält i den svenska vintern?

– Ja, det är ingen optimal lösning det förstår alla. Tältläger är den sista utvägen. Men tälten har värme och är ändå så bra de kan bli som just tält, säger Fredrik Bengtsson, på Migrationsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista