Poliser vid platsen där två bröder sköts ihjäl i Vallåkra. Foto: Björn Lindgren/TT
Foto: Björn Lindgren/TT

67-åring häktad för dubbelmord

En 67-årig man som erkänt att han skjutit ihjäl två bröder på en mindre ort utanför Helsingborg hävdade nödvärn och ville bli släppt på fri fot.

Men tingsrätten gick på åklagarens linje och häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord.

– Nu kommer vi att inleda en större utredning där vi självklart också kommer att pröva nödvärnsinvändningen, säger jouråklagare Eva-Marie Persson till TT efter häktningsförhandlingarna i Helsingborgs tingsrätt.

– 67-åringen har erkänt omständigheterna - att han dödat bröderna - men att han handlat i nödvärn och därmed inte begått något brott.

Det var sent i onsdags kväll som polisen larmades till den äldre mannens bostad efter rapporter om att det uppstått bråk på platsen. De två bröderna, 21 och 24 år, hittades ihjälskjutna. Mannen greps omgående men har i förhör hävdat att han försvarat sig mot ett brottsligt angrepp.

Polisen har också bekräftat att mannen polisanmält de båda bröderna för trakasserier vid flera tillfällen och att bröderna haft ett tre månader långt besöksförbud mot mannen.

Eva-Marie Persson vill inte gå in på några detaljer kring vad som orsakade dödsskjutningarna eller vad de tidigare trakasserierna bestått av.

– Jag lämnar inga uppgifter eller kommentarer kring händelseförloppet eftersom vi nu ska starta en grundlig och objektiv utredning för att få klart för oss vad som har inträffat. Men det finns uppgifter kring vad som hänt tidigare i relationen mellan mannen och bröderna. Den kommer att ingå i vår förundersökning, säger Eva-Marie Persson.

Enligt åklagaren kommer ett åtal knappast att kunna väckas innan jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".