Barn vaccineras. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Fortsatt stor brist på vaccin i Skåne

1:46 min

Det är fortfarande mycket stor brist på vaccin i Skåne. Framförallt rör det sig om en påfyllnadsdos till barn i femårsåldern, ett kombinationsvaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio, som det nu är total brist på.

Det innebär att barnen får vänta med att få vaccinet tills leverantörerna har kommit ikapp med produktionen vilket ska ske i början av 2016. Men detta ska inte innebära större risk för smittspridning enligt Region Skånes smittskyddsläkare.

– Inte att skjuta på det några månader såhär men om den här bristsituationen blir mer långvarig så kan det innebära problem och det vi framförallt är oroliga för är en ökad spridning av kikhosta, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare.

Men bristen på vaccin kan i förlängningen även ge fler problem, menar han.

– Det ställer ju också till det för organisationen framförallt för barnavårdscentralerna som redan på många håll är hårt ansträngda. Barnen får komma på sin femårskontroll men sen får de kallas till ett extrabesök för att få vaccinet. De besked vi har fått är att leveranserna förhoppningsvis ska komma igång under 2016.

Sedan en tid tillbaka är det även brist på vaccin mot tuberkulos och därför prioriteras de barn som riskerar att utsättas för smitta, det vill säga de som under en längre tid ska vistas i ett land där det finns tuberkulos.

Att så många människor nu flyr till Sverige från länder där det finns andra sjukdomar och där vaccin inte är lika vanligt ska enligt Per Hagstam inte heller det innebära någon ökad risk för smittspridning.

– Inte för de sjukdomar som det här gäller men många av de nyanlända barnen kan ha ett sämre vaccinationsskydd så det är ju angeläget att vaccinera upp men det är ingen akut risk för smittspridning just för de sjukdomarna med anledning av detta. Men det är ju också en grupp som det är angeläget att nå, därför behöver vi det här vaccinet, säger han.

 

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista