Koloniområde. Foto: Sveriges Radio
Koloniområdena i Landskrona är fortsatt hårt utsatta för brottslighet. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio

Uppgivet efter nya kolonibränder

1:22 min

Under helgen har det brunnit i två kolonistugor på Larvi koloniområde i Landskrona. Bränderna, som polisen misstänker är anlagda, är bara två i en lång rad förstörelse och brottslighet på koloniområdena i kommunen.

Roland Olsson har varit ordförande för Larvi koloni- och fritidsföreningen i fem år. Stugan har han haft i tio år och blivit utsatt för inbrott tre gånger under den tiden. 

– Varje gång man går dit nu tittar man om alla fönsterna är hela, säger han. 

Han är inte speciellt hoppfull att det ska bli bättre i framtiden och har funderat på att sälja. Och polisens brottsstatistik för året är ingen munter läsning. På Landskronas fem koloniområde har förkommit mycket bränder, skadegörelse, inbrott och stölder. I början av oktober hade polisen fått in 130 anmälningar om brott. 

I slutet av september hade föreningen möte med polisen som då berättade att man regelbundet ska patrullera koloniområdena för att komma åt problemen. 

– Nu skulle man låna in poliser från Helsingborg med hundar. Och människor som vill göra inbrott kan nog inte gömma sig för en polishund, säger Roland Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista