Malmö

Kommunalråd skyller på andra kommuner

3:21 min

Facket vittnar om dålig arbetsmiljö för socialsekreterarna i Malmö och kritiserar kommunen för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Ansvarigt kommunalråd skyller på de andra kommunerna som barnen ska anvisas till.

Sex av tolv i sociala jouren sjukskrivna och hård press på personalen när rekordmånga ensamkommande kommer till Malmö, som P4 Malmöhus rapporterat. Nu är socialsekreternas fack kritiska till att Malmö stad tvingas kalla in erfarna socialsekreterare i stadsområdena för att täcka upp för bemanningskrisen i sociala jouren.

– Att be stadsområdena och socialsekreterarna där vi har inspektionsmeddelanden som säger att arbetsbelastningen på vissa håll är så hög att den allvarligt riskerar att leda till ohälsa, att de ska bistå en annan förvaltning som är ännu djupare ner i krisen, det är klart att det påverkar och det är klart att det blir väldigt, väldigt ansträngt, säger Hanna Ljungberg, Akademikerförbundet SSR:s huvudskyddsombud i Malmö.

Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för socialtjänst, svarar att socialsekreterarna ska tas in tillfälligt medan man håller på och rekryterar nya.

– Vi har en extremt ansträngd situation i Malmö, det har vi. Men det är klart, i en social jour så behövs det erfarna socialsekreterare, annars så faller det tillbaks i sin tur på stadsområdena. Men jag kan förstå att man är frustrerad, och det är ett extremläge. Vi har inte haft något liknande i Malmö.

Hon menar att den ansträngda situationen i Malmö beror på att det bildas proppar när andra kommuner inte kan ta emot de ensamkommande.

– Alla anvisningskommuner i hela Sverige måste kunna ta emot barn över helgerna, så vi inte får de här topparna i Malmö. Det hade vi inte riktigt kunnat förutse eller i alla fall inte kunnat se någon lösning mer än den jag säger. Vi måste kunna börja direktbussa barn från Malmö, vi måste kräva att man tar emot på helgerna, säger Carina Nilsson.

Kunde du som kommunalråd göra något tidigare för att minska den här ansträngningen som socialtjänsten upplever i dag?

– Det är väldigt svårt. Det går alltid i backspegeln att säga att man skulle agerat tidigare, men jag tror inte för bara några veckor sen att vi trodde att vi skulle ha en situation där vi får kvar flera barn varje helg, för att de kommuner i landet som ska ta emot barnen efter de här dagarna man är kvar i Malmö, där fungerar inte anvisningarna.

Det leder till att Malmö får ännu fler ensamkommande som man måste hitta boendeplatser till, samtidigt som Migrationsverket inte hinner registrera barnen i tid. Carina Nilsson hävdar att man försökt ta upp det här med Migrationsverket och Sveriges kommuner och landsting, SKL, och att man inte kan påverka detta själva.

Nu har kommunen byggt upp en social jour i stadsdelen Oxie i Malmö, särskilt för ensamkommande barn, för att avlasta den ordinarie sociala jouren. Den är planerad att finnas fram till början på nästa år, vilket facket menar inte är tillräckligt långsiktigt.

– Vi har gått från där vi agerar från dag till dag, till att försöka ha ett någorlunda långsiktigt tänk som handlar kanske om en halvårsplanering. Men sen vet vi inte riktigt om det kommer vara en permanent situation i det här läget just nu, och det har betydelse när man anställer folk, säger Carina Nilsson (S).

Migrationsverket har ju sagt att det inte ser ut som strömmarna kommer minska under vintermånaderna.

– Nej, vi kommer ju få en ny prognos här i veckan från Migrationsverket.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista