Carl Johan Folkesson. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges radio
Carl Johan Folkesson. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges radio
Malmö

Han vill återupprätta tiggarnas värdighet

3:40 min

Utanför matbutiken, på kaféet eller på gågatan. Alla ser människor som tigger men få förstår vilka de egentligen är. En som kommit ett steg närmre är Malmöfilmaren Carl Johan Folkesson, aktuell med en ny dokumentärserie om unga romer i Sverige.

Aldrig förr har så många tiggt på våra gator som nu. För att förstå vilka de är och vad de hoppas på har dokumentärfilmaren Carl Johan Folkesson haft ambitionen att prata med och inte om dem.

- De berättar att de inte blir sedda som människor. En av uppgifterna har därför varit att återupprätta den värdighet som varje människa har rätt till, säger han.

I serien skildras unga romer i Umeå, Rumänien och i den omtalade kåkstaden i Sorgenfri i Malmö. Deras starka berättelser har drabbat Carl Johan Folkesson.

Man ser folk som sitter på gatorna, man ser bilder på skräpiga boenden och det ser kallt ut. Men är det bara elände?

- Det överskuggar allt. Även om man kan ha en period när man mår bättre så saknar man sin familj. Man har inte pengar på kortet för att ringa dem. Så det är ganska mycket misär.

Vad är det för drivkrafter som gör att man åker från sina barn och har det eländigt?

- Framförallt att situationen i Rumänien gör det ganska svårt att överleva helt enkelt.

Första avsnittet av "Ett bättre liv" sänds i SVT i kväll.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista