Frivilligorganisationer hjälper flyktingar som kommer till Malmö Central. På bilden syns filtar, ett par barnskor, en nalle och lite andra tillhörighet på en bänk. Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Malmö

Samarbete runt flyktingmottagande knakar i fogarna

2:52 min

Kommunen beklagar att flera frivilligorganisationer ger upp hjälpen till flyktingar i Malmö. De frivilliga känner sig slutkörda och utestängda av myndigheterna. Kommunen tror att samtal kan lösa knutarna i samarbetet.

– Jag tycker att det är synd men samtidigt förstår jag att de inte orkar fortsätta. Jag tror att vi myndigheter och de frivilliga behöver ha samtal för att hitta bra former för att samverka, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör, Sociala resursförvaltningen, Malmö stad.

Församling stänger sovplatser

Muslimska församlingen som uppger att de sedan september låtit runt 200 personer sova i sin lokal på Sallerupsvägen varje natt, upplever att polis, kommun och migrationsverk försvårar för dem att hjälpa till och det är en av anledningarna till att församlingen nu ger upp.

Drar ner kraftigt

Sedan tidigare har även nätverket Allt åt alla Malmö beslutat att kraftigt dra ner sina insatser på centralen, eftersom volontärerna är slutkörda och ekonomin är i botten och Kontrapunkt kommer att fortsätta sitt arbete men drar ner från 250 till 200 platser.

– Vi har olika uppdrag, migrationsverket tar emot nyanlända som söker asyl, kommunens uppdrag är framför allt att ta hand om ensamkommande flyktingbarn och ge dem ett boende och en god omsorg, säger Annelie Larsson.

Hur kan ni hjälpa frivilligorganisationerna att fortsätta orka hjälpa?
– Jag tror att vi behöver definiera myndigheternas uppdrag och hitta mellanrummen där de frivilliga kan göra bäst nytta, säger Annelie Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista