Ett av de tält som ska sättas upp i Revinge sätts upp på prov. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
1 av 7
Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Revinge

Nu testas tälten på Revinge

1:03 min

Inrikesminister Anders Ygeman besökte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB i Revinge, där de tält som ska sättas upp för att ge tillfälligt tak över huvudet åt 375 flyktingar provmonterades.

Tältlägret med totalt 75 tält var tänkt att sättas upp den här veckan, men lägret försenasa av att det krävs bygglov för att sätta upp dem. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap räknar med att skicka in bygglovsansökan under onsdagen.

– Jag hoppas och tror att Lunds kommun kommer att vara tillmötesgående, och närmsta grannen är ett skjutfält. Det finns inte så många grannar som kan störas, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Vad har regeringen för verktyg att ta till?

– Lunds kommun lämnade in sin ansökan idag och jag tror att bygglovet blir klart innan Migrationsverket behöver ta boendet i bruk. I övriga landet behöver regeringen titta över alla möjligheter att förenkla bygglovsfrågor, stelbenta regler för ensamkommande barn och upphandlingsfrågor, säger Anders Ygeman (S).

I väntan på bygglov från Lunds kommun uppför MSB några tält för att testa och visa hur ett framtida tältboende kan komma att se ut och fungera.

P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista