Lund

Spökvandring på Vipan – inget för veklingar

2:36 min

Nere i de gamla kulvertarna på Vipeholm rör sig mörka skuggor. Det gäller att inte vara lättskrämd när Gymnasiesärskolan Vipan i Lund sätter upp höstens teaterföreställning med zombietema.

– Folk blir jätterädda, säger Hugo Kasimir, en av eleverna på gymnasiesärkskolan Vipan som sätter upp teaterföreställningen.

I kulvertarna står han tillsammans med Johanna Nordgaard, båda är klädda i nerblodade läkarrockar och står och styckar kött.

– Det är lite läskigt att stå där nere, säger Johanna Nordgaard.

Det är fjärde året som skolan sätter upp en teaterföreställning.

– Eleverna är jätteduktiga på att skrämmas och lyfts av att göra detta, säger Cecilia Gynning, lärare på gymnasiesärskolan.

På torsdag börjar de riktiga föreställningarna, fram tills dess kör eleverna genrep.

Vipeholm

1935-1982 låg Vipeholms sjukhus, en anstalt för "sinnesslöa" i Vipeholmsparken. När området bygges under första världskriget var det tänkt att bli ett regemente men de planerna skrotades.

Sjukhuset är känt för eftervärlden genom Vipeholmsexperimenten, där patienter med utvecklingsstörning utnyttjades som försökspersoner i strid mot medicinsk-etiska principer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista