Annelie Larsson, chef för Sociala resursförvaltningen i Malmö. Foto: Sveriges Radio
Annelie Larsson. Foto: Sveriges Radio

Upp till 190 000 asylsökande i år

"Siffran i sig är inte förvånande"
5:51 min

190 000 asylsökande väntas komma till Sverige i år enligt Migrationsverkets nya prognos som kom idag. 40 000 av dessa är ensamkommande barn och unga. Det kommer att spränga kommunernas budgetar som bygger på ungefär hälften så många.

– Siffran i sig är inte förvånande. Vi har redan sett tendenser att det kommer att öka ganska kraftigt, framförallt när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Det är klart att det är en väldigt ansträngd situation för oss i Malmö eftersom vi är en ankomstkommun. Vi hade behövt hjälp från andra kommuner att fördela det ansvaret, säger Annelie Larsson, förvaltningschef på Malmö stad.

I år har kommunen tagit emot cirka 7000 ensamkommande barn och unga att jämföra med cirka 1500 förra året och därför har Malmö stad fått anställa ny personal och byggt upp en egen social jour och en ny bemanningsenhet för att långsiktigt kunna klara uppdraget. I år har 38 nya boenden startats men kraven på boendena har fått sänkas för att få plats med alla.

– Ja, idag använder vi gymnastiksalar och vi har 150 barn på ett och samma ställe. För ett år sedan skulle jag aldrig haft den tanken så vi måste hitta flexibla och okonventionella lösningar. Men vi har personal dygnet runt så det är även en god kvalité även om vi inte uppfyller kraven på våra lokaler.

Kommer ni att klara ert uppdrag?

– Vi måste klara det. Vi har ett uppdrag att ge ett gott omhändertagande till de familjer som kommer och söker skydd i Sverige men vi behöver hitta nya samverkansformer. Alla kommuner i Sverige måste hjälpa till om vi ska kunna ta det ansvaret.

– Sen får vi ju tyvärr mycket kritik nu från frivilligsektorn som känner att de har blivit lite övergivna och tycker att de har behövt ta ett väldigt stort ansvar. Men det är väl så att i akuta situationer, var och en springer för sig och det är här vi behöver hitta lösningar för vi behövs allihopa för att klara uppdraget, säger Annelie Larsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".