Kotte är vapnet mot vägglöss

5:07 min

Anticimex får in allt fler samtal från personer som drabbats av vägglöss. Med anledning av det bjöd företaget idag in till ett informationsmöte om den fruktade lusen på Bellevuehallen i Malmö. Och ett av vapnen som de använder sig av går på fyra ben och lystrar till namnet Kotte.

– Det tar mellan 30 sekunder till någon minut för honom att hitta vägglöss. Han kan visa exakt var problemområdet är, säger Mattias Johansson som är instruktör. 

Totalt finns det nio vägglushundar i Sverige. Kotte är av rasen jaktcockerspaniel och han tränar 40 timmar om dagen vilket innebär i snitt fyra timmars aktivt sökarbete om dagen.

Vägglusen genomgår fem stadier innan den blir färdigvuxen och alla stadier har en specifik doft, något som Kotte fångar upp med sin specialtränade nos. Men att han ska få med sig en liten lus i pälsen efter spårningen är ingen risk, menar Mattias Johansson.

– Nej, vägglusen har inga sugkoppar på fötterna som till exempel flugor har så de ramlar av. De behöver skrymslen och vrår för att kunna hålla sig kvar. Så de kan inte hålla sig kvar i till exempel päls.

Samarbetet med Anticimex har pågått i två år och det har gett mycket gott resultat, menar Emil Öberg som är gruppchef för skadedjursgruppen i Malmö.

– Hunden är ett supereffektivt verktyg för oss. När vi kommer till en lägenhet eller ett hotellrum så gör vi först en inspektion och ser om vi kan hitta blodspår eller skal. Ofta ser man prickar under sängen. Utan hunden så brottades vi med en massa andra saker, det kunde ju vara allergier, mygg eller skabb som kunde vara orsaken till klådan. Med hunden så är vi säkrare på om det är vägglöss eller inte.

Hur ska man göra för att undvika att få vägglöss?

– Framförallt får vi ju hem dem när vi är ute och reser och ett tips är att inte ställa väskorna vid sängen. De följer nämligen ofta inte med oss på kroppen utan via våra saker. Själv ställer jag väskorna så långt från sängarna som möjligt när jag är ute och reser, säger Emil Öberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista