Sodexo-flagga och polishuset i Malmö. Foto: Ingvar Karmhed och Drago Prvulovic/TT
Polishuset i Malmö. Foto: Ingvar Karmhed och Drago Prvulovic/TT
Skåne

Polisområde får dela på kafénotan

Ekonomichef Monica Hallberg: Inte acceptabelt
1:32 min

Polisens har ett kostsamt avtal med företaget Sodexo för deras cafeterior. Bara i år har det här kostat polisregion Syd cirka fem miljoner kronor plus drygt två miljoner i obetalda skatter.

Om cafeterior som ligger i polishusen i Skåne gör underskott, måste pengar tas från polismyndighetens egen kassa.

Inget liknande avtal slöts i den gamla polisregionen i Kalmar län. Men vid årsskiftet bildades polisregion Syd där Skåne tillsammans med Kalmar, Kronoberg och Blekinge län ingår. Det gör att alla nu får dela dela på kostnanden för avtalet med Sodexo som löper till sista augusti nästa år.

Kostnaderna fram till årsskiftet påverkade inte Kalmar men avtalet drabbar nu alltså hela regionen och ekonomichef Monica Hallberg på polisens region Syd säger att det till och med september i år kostat cirka fem miljoner kronor plus drygt två miljoner i obetalda skatter. Pengar som skulle ha kunnat användas till utbildning, utrustning och mer personal istället:

– Man kan säga att avtalet gör att vi i princip står för den ekonomiska risken som myndighet vilket inte är acceptabelt.

Avtalet med företaget Sodexo gäller den gamla Polisregionen Skånes caféverksamhet och flera orter där. Det tecknades av polismyndigheten Skåne 2010 och av Peter Tallinger som var ekonomidirektör där vid tillfället.

Det var först i våras efter polisens omorganisation som man uppmärksammade det här kostsamma upplägget.

– Vi satt och tittade på hur mycket Sodexo har fakturerat och vi upptäckte att det inte ens har varit kostnadstäckning för inköpen och försäljningen av varor om man bortser från själva arbetskostnaden.

Vid mätningar i maj månad i år hade avtalet allt som allt kostat omkring 38 miljoner kronor. Nu är det en bit över 40 miljoner. Polisens region Syd har dessutom själva begärt att få betala tillbaka 2,2 miljoner kronor till Skatteverket eftersom de anställda har ätit billigt och på så sätt haft en kostförmån som inte skattats för.

Avtalet, som är mycket ovanligt för polisen, gäller i de orter där polisen har kafeteriaverksamhet i Skåne. Det är två i Malmö och ett i Lund, Helsingborg, Kristianstad och Ystad.

Man ska nu inte förnya avtalet som löper till sista augusti nästa år och kommer att hitta en annan lösning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".