En undersökning visar att medelhyran för en tvårummare i London har passaer 20 000 kronor i månaden. Foto: Alastair Grant/TT.
Foto: Alastair Grant/TT
Malmö

Matheel fick vänta fyra år på egen bostad

3:16 min

I över två år delade hon rum med tre barn och till slut lämnade hon bostadsbristens Malmö. Matheel Al-Amiri, som kom i den irakiska flyktingvågen 2008, tror att dagens situation är mycket värre. Hennes nyanlända SFI-elever vittnar om detta.

– Jag är säker på att situationen har blivit ännu värre. Jag har hört att det finns fall med tre familjer i en lägenhet, säger SFI-läraren Matheel Al-Amiri.

En elev delar en tvåa med ytterligare tre män.

– Snart kommer hans familj också. Det är svårt för alla.

Matheel Al-Amiri har själv erfarenhet av att bo inneboende. När hon kom till Sverige 2008 så fick hon flytta in hos släktingar. Under mer än två år delade hon rum med tre barn.

– Det var mycket svårt. Det är inte din plats, ditt hem. Att dela rum med tre barn är inte lätt.

Efter totalt fyra år fick hon till slut ett förstahandskontrakt vid Persborg i Malmö. I dag har hon flyttat från Malmö till en mindre stad. Hon rekommenderar sina elever att göra likadant. Inte bara på grund av bostadssituationen utan även för att lära sig bättre svenska.

– De ska inte samlas på en plats, som Malmö eller Stockholm på grund av att där finns många landsmän. De finns många andra städer de kan bo i.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista