Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Kommunalråd: Sänk kraven för att hyra ut bostäder

Publicerat fredag 23 oktober 2015 kl 15.46
"Jag önskar att fler såg det MKB ser"
2:20 min
Karolina Skog
Karolina Skog, miljöpartistiskt kommunalråd. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio

Modulhus och temporära bygglov för bostäder. Det är två sätt att skaka fram fler bostäder i Malmö på kort sikt, menar Karolina Skog (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad.

Hon vill även att privata fastighetsägare sänker kraven för grupper som är svaga på bostadsmarknaden.

På måndag ska Malmö stad presentera en rad förslag, eller lösningar, för hur bostadsbristen ska tacklas. Det berättar Karolina Skog (MP), ansvarigt kommunalråd. Hon vill inte berätta om några detaljer men nämner en rad förändringar som skulle ge fler Malmöbor en bostad.

– Vi är intresserade av modullösningar som en del av paletten. Det fixar inte allting men det är en intressant dellösning, säger hon.

Stadsbyggnadsdirektören Christer Larsson talar om att bygga på temporära bygglov, som i industriområden. Hur ser du på det?

– Jag delar hans uppfattning att det är intressant och något som vi ska titta på.

Karolina Skog säger att det finns områden som kan bli aktuella för temporära lösningar i väntan på en framtida, permanent, exploatering.

I tidigare inslag i P4 Malmöhus har Victoria Parks vd Peter Strand redogjort för kraven som bolaget ställer på blivande hyresgäster. Victoria Park, med nära 900 hyreslägenheter i socialt utsatta Herrgården, kräver fast anställning, god inkomst och ett fläckfritt förflutet.

De privata fastighetsägarna borde, i likhet med kommunala fastighetsbolaget MKB, sänka dessa krav, menar kommunalråd Karolina Skog.

– Det är ett av problemen vi har i Malmö. MKB har nyligen sänkt sina inkomstkrav. MKB accepterar försörjningsstöd, vårdnadsbidrag och andra typer av bidrag som inkomst. Vi måste släppa in en större grupp på den ordinarie bostadsmarknaden, det skulle gynna samhället, säger Karolina Skog (MP).

Karolina Skog framför ofta sin ståndpunkt om sänkta krav i möten med privata hyresvärdar, säger hon.

– Jag önskar att de skulle se det som MKB ser: den ekonomiska risken att släppa in personer med försörjningsstöd är väldigt låg, eftersom socialtjänsten garanterar hyran för de här personerna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".