Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) tycker att Region Skåne skulle utföra fetmaoperationerna i egen regi. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
Henrik Fritzon (S). Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
Skåne

Ingen skattehöjning i Region Skåne

3:07 min

Det rödgröna styret i Region Skåne ger upp planerna på en skattehöjning nästa år.

I stället kommer partierna att lägga fram ett reviderat budgetförslag till regionfullmäktige i nästa vecka.

Anledningen är att det inte finns någon majoritet för den skattehöjning som styret ville använda till en speciell tillgänglighetssatsning.

– Regionstyrelsen valde att rösta ner den satsningen genom att alliansen och Sverigedemokraterna gick ihop och röstade ner den. Då har vi tvingats göra om vår budget för att i alla fall få fram pengar till en tillgänglighetssatsning, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

468 miljoner kronor i stället för 750 miljoner kommer i det nya förslaget att vara öronmärkta till satsningen på att korta vårdköerna.

– Det gör vi genom ytterligare nedskärningar inom administrationen till viss del, men framför allt genom att sänka det budgeterade överskottet, säger Henrik Fritzon.

Det budgeterade överskottet sänks i det nya budgetförslaget från 745 miljoner kronor till 352 miljoner.

– Vi tycker fortfarande i grund och botten att det hade varit rätt att göra en skattehöjning, för vi kan på sikt inte finansiera sjukvårdssatsningar genom att sänka överskottet. Vi behöver ha det för att kunna göra investeringar.

Oppositionen är kritisk mot styrets nya budgetförslag. Gruppledaren Gilbert Tribo (FP) tycker att det är anmärkningsvärt ur demokratisk synpunkt att det kommer ett nytt budgetförslag fredag eftermiddag, när regionfullmäktigemötet är på måndag.

– Vi får ingen möjlighet att kunna ta ställning till förslaget, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista