Kassaapparat med nya sedlar. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT
Skåne

Sjukskriven jobbade heltid i butik

2:20 min

Den 44-åriga Malmökvinnan arbetade i en butik trots att hon var heltidssjukskriven. Hon krävs nu på närmare 400 000 kronor som hon fått från Försäkringskassan.

Kvinnan är en av drygt 1800 skåningar som fått  återkrav under det första halvåret i år.

– Det finns ju hela skalan i detta. Det finns de där det har blivit ett missförstånd och ärenden där det är mer eller mindre medvetet fusk eller missuppfattningar.

– De ärenden som kanske fått mest uppmärksamhet de senaste åren är assistansärendena, där man utnyttjat folk på ett felaktivt sätt, kanske tvingat dem att spela sjuka, säger Peter Fausö som är enhetschef på Försäkringskassans kontrollenhet i Malmö.

Statistik som Försäkringskassan tagit fram åt Sveriges Radio visar att myndigheten sparat närmare 80 miljoner kronor till följd av kontroller i Skåne under det första halvåret i år. Dessa 80 miljoner avser pengar som var på väg att betalas ut. De totala återkraven uppgår i sin tur till nästan 16 miljoner kronor.

De förmånstyper där flest återkrav ställts är bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsstöd och tillfällig föräldrapenning. Sjukpenning och sjukersättning står tillsammans för cirka 15 procent av de totala återkravsärendena i Skåne.

I fallet med Malmökvinnan har Försäkringskassan inte bara dragit in hennes sjukersättning. Man har även krävt tillbaka pengar som betalts ut i form av sjukersättning, sjukpenning och bostadstillägg, en summa som uppgår till närmare 400 000 kronor.

Det var i samband med att Försäkringskassan gjorde en utredning som man kunde se att kvinnan inte alls saknade arbetsförmåga då hon klarade av att arbeta och, till viss del, driva en butik under flera år. I kvinnans läkarintyg framgick det att hon hade en allvarlig sjukdom sedan åtta år tillbaka, vilket stöddes av journaler, sjukintyg och läkarutlåtanden och hon var enligt egna uppgifter helt arbetsoförmågen.

Enligt Peter Fausö är tips från privatpersoner en viktig del av arbetet på kontrollenheten.

– De allra flesta är anonyma anmälningar från allmänheten. Det kan också vara andra myndigheter som har skyldigheter att informera oss eller vi själva som upptäcker att något inte verkar stämma. Men den allra största delen, drygt 40 procent, kommer från allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista