Jonas Brännström, docent i audiologi vid Lunds universitet. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR
Jonas Brännström, docent i audiologi vid Lunds universitet. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR
Malmö

När det ringer i öronen

3:12 min

Sus, brus eller ringningar i öronen. Var tionde svensk lider av tinnitus, men det finns inget botemedel. En anledning är att det är svårt att veta vad symptomen beror på.

Tinnitus är en ljudupplevelse utan att man kan identifiera ljudkällan. Den kan låta nästan hur som helst och påverkar också den som drabbas i olika stor utsträckning.

Det är lätt att tro att tinnitus blivit vanligare inte minst med tanke på att många ständigt går omkring med hörlurar. Men det är inte alls säkert menar Jonas Brännström, docent i audiologi vid Lunds universitet.

- Samhället har nog blivit ljudligare, men jag är inte säker på att det blivit mer ljudskadligt. Men vi vet inte effekterna av att man går med mp3-spelare i öronen hela tiden, säger han.

- Tinnitus påverkas också av alkoholintag, kaffe och stress. Man brukar säga att det är ett symptom. Men vad som orsakar det är individuellt.

Finns det något botemedel mot tinnitus?

- Nej, men de flesta som upplever det accepterar ljuden och då blir det inget problem.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista