Lotten-Säfström. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Lotten-Säfström. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Hon slutade missbruka alkohol

”Jag har fått lära om utan alkohol”
8:15 min

Lotten Säfström missbrukade alkohol i 25 år. Mellan 14 och 39-års ålder använde hon alkohol. Men efter att hon varit berusad utomhus tillsammans med sin tvååriga dotter tillkallades polis, som kontaktade socialtjänsten och då fick hon hjälp.

– Nu har jag fått lära om utan alkohol. Och det är bättre på den sidan, säger Lotten Säfström.

– Det är en väldigt dold beroendesjukdom, och vi kvinnor är ju experter på att hålla masken. Vi är ju jämlika idag. Men det nedärvda sociala arvet att en kvinna ska vara omhändertagande och hålla alla bollar i luften sitter djupt i oss. Vi bryter mot fler tabun när vi använder alkohol än när en man gör det, säger Lotten Säfström.

Är det mer skamligt när en kvinna har alkoholproblem?

– Nu dricker vi 50/50 mellan könen. Det är så nytt att vi får vara jämlika. Vi kvinnor är envisa och behöver försvara för oss själva att vi dricker. Nu framställs ju denna drog som en måltidsdryck i TV.

– Men samtidigt så vet vi att det inte är OK i samhällets ögon.

Lotten Säfström blev fri från sitt missbruk med 12-stegsmetoden, hon går till Länkarna och är med i IOGT-NTO. Och där har hon hört att flera känt ett utanförskap redan innan de började dricka.

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".