Kvinna och bebis. Foto: Rodrigo Abd/TT
1 av 2
Foto: Rodrigo Abd/TT
Skåne

Kvinnor får lida i onödan efter förlossning

"Tabubelagt att prata om det här"
3:38 min

Missar från sjukvårdens sida och skamkänslor hos kvinnorna leder till att  många får lida i onödan efter en förlossningsskada. Men besvären hade kunnat åtgärdas tidigt om de fått specialistvård.

Antoni Zawadzki, enhetschef på Bäckenbottencentrum vid kirurgiska kliniken i Malmö, tycker det är synd att den specialistvård som finns i regionen inte når kvinnorna i tid. Många av kvinnorna har gått med sina skador länge när de väl kommer till Bäckenbottencentrum.

– De här kvinnorna lider i det tysta för att det är fortfarande tabubelagt att prata om det här. Man pratar inte om att man bajsar på sig vid middagsbordet.

– Men man kan prata om sin cancer, säger han.

De flesta förlossningar slutar lyckligvis bra. Men att få en allvarlig ändtarmsskada, en så kallad sfinkterskada, är för den som drabbas en fruktansvärd upplevelse. Skadan bör behandlas direkt eller åtminstone inom några dagar, enligt Antoni Zawadzki.

Men som det ser ut idag kan kvinnor gå med sina skador länge, ibland i flera år, innan de hamnar på Bäckenbottencentrum i Malmö som är specialist på området. Här träffar personalen patienter som gått med sina besvär så länge att de slutat tro på att hitta något som hjälper. Vissa av dem har dessutom redan opererats för sina besvär utan resultat.

Och det finns svårigheter med att försöka reparera en skada som någon annan redan försökt lappa ihop, men som misslyckats.

– Blir det dåligt gjort och komplikationer så är det självklart svårare för mig att försöka laga det efter några år, säger han.

Har vi gynekologer ute i landet som inte behärskar detta, men som ändå utför den här typen av operationer?

– Visst finns det gynekologer som inte kan det, det finns kirurger som inte kan det heller. Det är därför vi är superspecialister här, säger han.

Exakt hur många som drabbas av skador på sfinktermuskeln vet ingen eftersom långt ifrån alla söker hjälp för sina besvär.

Sfinktermuskeln är den muskel som sitter runt ändtarmen och som är nödvändig för förmågan att hålla avföring. Och vid förlossningar som slutar med en sfinkterskada brister denna muskel helt eller delvis.

Det finns enligt Antoni Zawadzki flera anledningar till att det dröjer innan många av dessa kvinnor får den hjälp de behöver efter en förlossningsskada.

En av dem handlar helt enkelt om att patienten inte söker hjälp för sina besvär. Man skäms och lider i det tysta.

– Många mår inte bra och har väldiga besvär efter en förlossningsskada. De kan vara inkontinenta både för avföring och gas, och de kan vara skadade på det viset att de kan ha smärtor, säger han.

En annan anledning till att det dröjer innan kvinnorna får den hjälp de behöver är att sjukvården missar dessa patienter. Man gör inte de undersökningar som är nödvändiga för att kunna upptäcka vissa skador. Och här finns det fortfarande en hel del att arbeta med enligt Antoni Zawadzki, inte minst när det gäller attityden hos barnorskor när det gäller inställningen till att undersöka med ett finger i ändtarmen.

– Det finns de som tycker att de känner sig obekväma med det. Och det är fel. Då behöver vi arbeta mycket mer med attitydförändringar hos dem, fastslår han.

– Det finns bara en anledning till att inte göra den här undersökningen och det är att du saknar fingrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".