En barack i Arlöv i Skåne som var ämnad för ensamkommande flyktingbarn brann i oktober. Foto: Johan Nilsson/TT
En barack i Arlöv i Skåne som var ämnad för ensamkommande flyktingbarn brann i oktober. Foto: Johan Nilsson/TT
Trelleborg/Burlöv

Skånska kommuner överväger hemliga boenden

2:58 min

Det fortsätter att brinna på svenska asylboenden och därför ser nu många kommuner över möjligheten att hemlighålla var nya flyktinganläggningar ska öppna. En kommun som kan komma att hålla nya boenden hemliga är Burlöv.

Lena Lundgren, avdelningschef för individ- och familjeomsorg i Burlövs kommun, säger dock att man i nuläget inte har några planerade boenden på gång. Därför avvaktar man tills vidare med att besluta om sekretessbelagda boenden.

– Vi har nämnt frågan i och med att den har varit aktuell i media, men vi har inga konkreta diskussioner än eftersom vi inte är på väg att öppna några nya boenden just nu. När vi får en aktuell situation kommer vi att ta ställning, säger Lena Lundgren.

En kommun som kommer att fortsätta vara öppna med information kring sina asylboenden är Trelleborg. Hittills har man öppnat hela 28 boenden i kommunen och därför anser man att det inte finns någon mening i att sekretessbelägga nya anläggningar.

– Vi har därför fattat beslut om att inte hemlighålla var vi öppnar någonstans. Trelleborg är en så pass liten ort att om vi hemlighåller detta öppnar vi upp för andra risker. 28 boplatser på ett ställe kan leda till spekulationer, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Istället för att sekretessbelägga information prioriterar man att stärka säkerheten kring sina boenden.

– Vi har valt ett taktiskt säkerhetsarbete, men också en tydlighet i var vi öppnar upp våra boplatser, säger Cecilia Lejon.

Rent juridiskt finns det två bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen som kan användas av en kommun för att hemlighålla information om ett boende.

Dels kan man använda en bestämmelse som gäller risk- och sårbarhetsanalyser som har koppling till fredstida krissituationer. Med tanke på hotbilden mot landets asylboenden är det i den krissituationen man nu befinner sig.

Det finns också en bestämmelse som kan åberopas för de kommuner som hyr boenden från fristående hyresvärdar.

– Offentlighet är huvudregeln och om man inte lämnar ut en handling måste man åberopa en speciell bestämmelse, säger förbundsjuristen Staffan Wikell på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Men kommunerna får lov att hemlighålla information om var olika boenden finns?

– Ja, så som vi bedömer det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista