Nätverket för romers rättigheter har hängt upp en banderoll vid lägret. "Förlåt att vi stör" står det på den. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Nätverket för romers rättigheter har hängt upp en banderoll vid lägret. "Förlåt att vi stör" står det på den. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio.
Malmö

Hälften av migranterna är kvar

Polisen väntas gå in måndag morgon
1:16 min

Två timmar efter att lägret på Sorgenfri i Malmö skulle tömts på söndagen är hälften av EU-migranterna fortfarande kvar. Polisen har ännu inte börjat tömma platsen.

Av de omkring 150 boende på platsen fanns omkring 75 fortfarande kvar vid 18-tiden på söndagen. Demonstranter med banderoller blockerade då ingången till lägret.

– Under eftermiddagen har det varit tätt med åskådare här på Industrigatan som tittat på. Det är betydligt färre nu, men det är fortfarande folk här, säger Anna Bubenko, Ekots reporter på plats.

Polisbilar har kört förbi platsen, men utan att ingripa. På polisens ledningscentral säger man att det inte finns någon bestämt klockslag för en insats.

– Som det verkar nu är det först imorgon bitti, säger Anna Bubenko.

Vid miljöförvaltningen i Malmö stad, som begärt hjälp av polisen med att tömma lägret, har man inte heller något exakt besked.

– Vi väntar på besked från polisen om att kunna gå in och påbörja rivningen, säger Jeanette Silow, avdelningschef för miljö- och hälsoskydd, till TT.

Bland dem som varit på plats på Industrigatan har åsikterna varit delade om migrantlägret. De som bor där hoppas få vara kvar, men deras huvudkrav är ett annat boende.

– Det här är ju ingen bra plats att bo på, de vill ha en annan plats att bo på liknande det andra kommuner har erbjudit. Någon form av ordnad camping eller så, men det har Malmö stad inte velat ge dem, säger Anna Bubenko, Ekots reporter.

En del människor som tittat på vid lägret är inte positiva till att marken används som en boplats.

– Det finns de som är väldigt kritiska och menar att det här är ockupation av privat mark, och att så kan man inte ha det, säger Anna Bubenko.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".