Väntan i EU-migranternas läger i Sorgenfri tidigt på måndagsmorgonen. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
1 av 8
Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Innanför grinden i EU-migrantlägret på Industrigatan i Malmö
2 av 8
Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Andra sidan gatan Sorgenfrilägret Malmö
3 av 8
Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Utanför EU-migrantlägret vid Sorgenfri i Malmö på söndagen
4 av 8
Utanför lägret. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Inne i EU-migrantlägret.
5 av 8
Inne i lägret. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Inne i EU-migrantlägret
6 av 8
Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Sent på kvällen i EU-migrantlägret i Malmö
7 av 8
Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Malmö

Fortsatt väntan för migranter i lägret

4:17 min

Klockan 16 på söndagen gick tidsfristen ut för EU-migrantlägret på Industrigatan i Malmö. Det var fram till dess som de boende i lägret hade på sig att packa ihop sina saker och flytta. När tiden väl gick ut hade många människor samlats på platsen för att följa utvecklingen.

De flesta var där för att protestera mot avhysningen, med en stor klunga i spetsen som stod i en barrikad framför grindarna. Men där var även människor på andra sidan gatan, där många pratade om att få se ett slut för det omdiskuterade lägret.

Andreia Darlinu har bott i lägret vid Sorgenfri i ungefär ett år. Hon är beredd att flytta om polisen kräver det, men hon vet inte var hon ska ta vägen.

– Police is chief. If the police say I must go, I go. If they say I can stay, I stay. But I don't know where to go, maybe the streets, säger hon.

Bredvid henne i en soffa innanför grindarna sitter Moroneta Handel. Hon tänker inte lämna frivilligt.

– I'm not going out. If they take me out I come back, säger hon.

Många sympatisörer med EU-migranterna finns på plats inne i lägret. De tänker hålla en vaka och utöva passivt motstånd vid lägret för att hindra polisen från att tömma det.

– Vi kommer att genomföra en protest och ett försök att hålla ihop. Det är helt orimligt att lägga så här mycket resurser på att köra bort folk, säger Johanna Nilsson, från Nätverket för romers rättigheter.

När klockan börjar närma sig fyra står det massvis med åskådare tvärs över gatan och tittar på. Många nyfikna har tagit sig till Sorgenfrilägret för att se om och när polisen dyker upp, när tiden väl har gått ut.

– Sverige kan inte ta hand om alla. Detta är sanslöst, säger Lena Svensson.

Om migranterna måste lämna, var tror du de tar vägen?

– Det är frågan. In på en buss och kör de hemåt tycker jag, säger hon.

En annan som har tröttnat på lägret är Maria Jönsson.

– Det värsta är att markägaren ska åka på att betala för saneringen och rensningen av området. Han har gjort allt han kunnat och han får betala, det tycker jag är det värsta, säger hon.

Vad tycker ni om stämningen?

– Det finns en förväntan över vad som ska hända. Vi har två sidor, ena sidan vill få bort dem och andra säger att de ska vara kvar. Polisen förlorar mycket mark om de inte gör något nu, säger Maria Jönsson.

Men tiden går och polisen dyker inte upp. Det börjar bli mörkt och inne i lägret värmer sig de boende runt några eldar. Trots att situationen har lugnat sig något är Andreia Darlinu orolig för vad som kommer hända framöver.

– I'm scared of sleeping here tonight. I will stay here by the fire.

En annan som värmer sig vid elden är Gabriel Lacatus. Han tror inte att polisen eller kommunens representanter kommer dyka upp förrän i morgon. Då räknar han med att att kampen för att få stanna fortsätter.

– I will se tomorrow if the policemen come. But now we fight to stay here, säger Gabriel Lacatus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista