Malin Parmar vid mikroskop
Malin Parmar, forskare inom regenerativ neurobiologi, är på god väg att utveckla en stamcellsterapi för Parkinsons sjukdom. Foto: Petra Olsson
Lund

Nya celler hjälper hjärnan läka

Svensk forskning ger hopp för patienter med parkinson
2:03 min

Svenska forskare kan bli först i världen med att göra stamcellstransplantationer på patienter med Parkinsons sjukdom. Malin Parmar som leder arbetet menar att det kan bana väg för andra behandlingar.

– Jag tror att det är väldigt dyrt att ta fram de här behandlingarna, men samhällsekonomiskt tjänar vi på detta för tanken är att patienten ska få en transplantation och ha så pass stor nytta av de här cellerna i 20 års tid. 

– Det skulle innebär att de skulle kunna återgå till arbete i högre utsträckning, säger Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet.

Det är framför allt äldre personer som får Parkinsons sjukdom men även yngre kan drabbas. Det som händer är att de celler som tillverkar dopamin dör, och hjärnan får svårt att kontrollera kroppens rörelser.

På 1980-talet påbörjades försök att transplantera in dopaminceller från aborterade foster i hjärnan på patienter. Men tillgången på de här cellerna är begränsad.

Därför har forskarna försökt att hitta andra sätt att producera dopaminceller. För ett år sedan gjorde Malin Parmars forskargrupp upptäckten att det går att producera sådana celler från stamceller från befruktade ägg, alltså ägg som blivit över från provrörsbefruktning.

Nu jobbar gruppen för fullt med att ta fram recepten för att göra en första testomgång av stamcellerna för de här transplantationerna. Målet är att göra de första försöken på patienter under 2018. Men det dröja flera år innan det kan bli en behandling för många patienter. Försöken måste först utvärderas innan det är dags för nästa studie.

Men Malin Parmar är hoppfull om att forskarna kommer att lyckas ta fram en stamcellsterapi.

– Ja, jag tror absolut att vi kommer att lyckas med att ta fram en stamcellsterapi för Parkinsons sjukdom. Vi är på god väg dit och det är många andra grupper i världen också som jobbar med detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".