Oksana Khabrovska och Oleg Bojzun från Lviv i Ukraina. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
1 av 2
Oksana Khabrovska och Oleg Bojzun från Lviv i Ukraina. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Presskonferens med Sjachtar Donetsk under måndagen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
2 av 2
Presskonferens med Sjachtar Donetsk under måndagen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Ukraina

Sjachtar - aldrig riktigt hemma

3:18 min

Sjachtar Donetsk är laget som inte kan spela på sin hemmaarena i Donetsk och befinner sig nästan lika långt hemifrån som Malmö när det blir avspark ikväll, nämligen i staden Lviv.

Lviv är en stad med lite över 700 000 invånare i västra Ukraina nära den polska gränsen. Lviv har adopterat ett nytt fotbollslag, Sjachtar Donetsk, som spelar mer än 100 mil väster om sitt hem - Donbass arena.

Anledningen är konflikten i östra Ukraina som lett till att Sjachtarspelarna bor och tränar i Kiev och spelar sina hemmamatcher i Lviv, som mot MFF ikväll.

- Det hade så klart varit bättre om de spelat i Donetsk, det som är hemma och där väggarna hjälper till, säger studenten Oleg Bojzun i Lviv. Han tror att många i staden lockas av matchen för att det är ett ukrainskt lag och för att många är intresserade av fotboll.

- Ska jag vara ärlig så har jag inte hört talas om Malmö FF, säger Oksana Khabrovska. Hon hoppas att Sjachtar vinner eftersom det är ett ukrainskt lag.

- Det som händer i östra Ukraina är en sak och fotbollen är en annan. Varför ska man blanda ihop de två, säger hon.

På måndagens presskonferens med Sjachtar rumänske tränare, Mircea Lucescu, så ställdes frågan om hur han ser på stödet från publiken i Lviv.

- De är ju inte våra riktiga hemmasupportrar så jag tror inte de kommer stötta oss på samma sätt som Malmös hemmasupportrar stöttar MFF, sa han på presskonferensen.

Arena Lviv rymmer 35 000 personer. Cirka 500 MFF:are har köpt biljetter till kvällens match. Oavsett om det här är Sjachtars riktiga hemmaarena eller inte så kan de förvänta sig stort stöd i kvällens match.

En som kommer heja på det orange-svarta laget med kolgruvararbetaranor är Ihor Zgurets.

- Det är min fosterländska plikt att stödja ett ukrainskt lag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista