Toalettskylt och tåg. Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Sydsverige

Fortsatta toaproblem på Öresundståg

1:26 min

Toaletter som ofta inte fungerar är fortfarande ett problem på Öresundstågen.

Jobbpendlaren Jan Aldén har hört av sig till P4 Kalmar angående att toaletterna inte fungerar på tågen. Nu är han trött på problemen. Droppen blev i måndags på morgonen när han skulle från Växjö till Kalmar, och ingen toalett ombord gick att använda.

Tågsetet som avgick 06.47 från Alvesta mot Kalmar hade fel på båda toaletterna. Jan Aldén möttes av tågpersonal som han upplevde var besvärade när han klev på tåget i Växjö.

– Att någon toalett inte fungerar är väl mer regel än undantag tyvärr. Men nu när alla inte fungerade, det är helt fullständigt oacceptabelt, säger Jan Aldén.

Gunnar Wulff är VD på Öresundståg AB och menar att ett tågset helt utan någon fungerande toalett inte ska få köra.

– Det ska finnas minst en fungerande toalett. Jag kan inte uttala mig om detta enskilda fallet, det får vi naturligtvis höra med Transdev som ansvarar för driften.

På perrongen i Kalmar kliver en kvinna av som åker mellan Emmaboda och Kalmar ett par gånger i veckan. Hon berättar att det ofta är fel på någon av toaletterna ombord. Hon tillägger att det inte spelar så stor roll hur långt man åker, det kan bli jobbigt i alla fall. Speciellt om barn finns med.

Wulff säger att ansvaret för underhållet ligger hos danska tågoperatören DSB.

Många av Öresundstågen börjar bli gamla, de äldsta 15 år, och ska börja renoveras under 2016. Det är ett omfattande arbete. Då ska toalettsystemen byggas om likaså.

– Men det tar ganska lång tid att bygga om 109 tåg. Därför måste vi göra något mer akut och se över det så att säga.

Vad skulle det kunna vara för åtgärder?

– Jag har dem inte i huvudet, men det finns framtaget. Det är det som vi ska sätta oss ner tillsammans med DSB och Transdev och se vad vi kan göra för att få det bättre.

– Jag hoppas att vi redan i början på nästa år kommer kunna börja märka skillnad med färre avstängda toaletter.

Gunnar Wulff berättar att pappershanddukar blivit ett problem. Att resenärer trycker ner dessa i tågtoaletterna så att det blir stopp. Nu funderar man på att byta till handtorkar på Öresundstågen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista