Deras tomt förstördes när kraftverket havererade.
1 av 3
Deras tomt förstördes när kraftverket havererade. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio-
Kraftverket i Hästberga 2015.
2 av 3
Kraftverket i Hästberga står i dag öde. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
Sune Zander, vd för Brittedal.
3 av 3
Sune Zander, vd för Brittedal. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
Osby

Säkrare dammar nu - men de fick tomten förstörd

1:48 min

Den här helgen är det fem år sedan Brittedals kraftverk i Hästberga utanför Osby havererade och dammen brast. Men sedan olyckan har reglerna för dammsäkerhet skärpts.

Thomas Östlund och Marianne Almlund bor allra närmast kraftverket och fick stora delar av sin tomt förstörd i samband med dammbrottet. Vattenmassorna översvämmade åkrar och hus och svepte med sig en vägbro.

– Vattnet sjönk ju undan relativt snabbt men kvar var då en enda sörja av både gegga och sten och träd. Rena förödelsen, säger Marianne Almlund.

Det har gjorts flera utredningar om vad som orsakade olyckan och i slutrapporten från Statens Haverikommission riktas skarp kritik mot kraftbolaget Brittedal, bland annat för bristande underhåll och för dålig uppföljning av larm.

Polisutredningen har dragit ut på tiden men för några veckor sedan lämnade Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål in en stämningsansökan mot Brittedal, som nu riskerar en företagsbot på tre miljoner kronor för dammbrottet.

Sedan olyckan har det gjorts ändringar kring just dammsäkerhet i miljöbalken. Numera måste dammägaren utreda vilka konsekvenser ett dammbrott skulle föra med sig. Den utredningen skickas till länsstyrelsen som bestämmer vilken säkerhetsklass dammen ska ha och efter det måste ägaren betala en tillsynsavgift varje år.

Idag står kraftverket i Hästberga öde. Brittedals nuvarande VD Sune Zander är förtegen kring bolagets framtidsplaner.

– En del i det återstående arbetet är att avsluta projekt Hästberga och en möjlighet är att det finns intressenter som väljer att bygga ett nytt kraftverk.

Är det er intention på Brittedal att bygga ett nytt kraftverk?

– Nej, jag sa inte Brittedal utan jag sa att det finns personer som vill bygga ett nytt kraftverk eller återuppbygga kraftverket i Hästberga, säger Sune Zander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista