Elskåp med affischer. Foto: Saman Bakhtiari/SR
1 av 2
Foto: Saman Bakhtiari/SR
Konstnär Lotte Forsfält framför elskåp. Foto: Saman Bakhtiari/SR
2 av 2
Konstnär Lotte Forsfält. Foto: Saman Bakhtiari/SR
Malmö

Elskåp ska ge tryggare Sofielund

4:11 min

Snart kan Sofielunds elskåp få ett nytt utseende. Idag lanseras ett pilotprojekt där elskåpen i området ska bli konstverk eller informationsytor. Ett sätt att få området att kännas tryggare.

- Vi ska försöka få bort lite av de otrygga miljöerna som ofta förknippas med att det är skräpigt och att det är mycket klotter, säger Hjalmar Falck, utvecklingsledare på Malmö Stad och fastighetsägare i BID Sofielund. 

Vi använder 197 elskåp som E.on äger. 120 av dem kommer vi att affischera på med hjälp av ett bolag och de som inte affischeras upplåter vi till Faktum helt gratis för att hjälpa Faktums säljare.

Ett femtiotal elskåp ska dessutom smyckas av lokala konstnärer som tillsammans med boende i området får göra långsiktig konst.

Projektet finns redan i Stockholm och Carl Jurell, VD på Kulturaffischering är nyfiken på att se hur det kommer att utvecklas i Malmö.

Finns det inte en risk att starkare kulturinstitutioner kommer att köpa upp all affischplats?

- Det ligger i utmaningen att hitta en balans här, det har vi jobbat mycket med i Stockholm. Det finns en risk i början eftersom det är relativt få platser, säger Carl Jurell.

En som redan målat elskåp är konstnären Lotte Forsfält. Hon kan intyga att klottret blir mindre när skåpet förvandlas till konst.

- Det är någon slags respekt för en annan gatukonstnär. Det har varit klotter på det, en gång men sedan har det fått stå. Det är lite kul, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista