Katja Slonawski ska leda Lundapride 2016. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR
Katja Slonawski ska leda Lundapride 2016. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR
Lund

Hon tar över Lundapride

2:59 min

Nu är det klart vem som ska leda Lundapride 2016. Hon heter Katja Slonawski, studerar kriminologi i Lund och har tidigare varit projektledare för RFSU Göteborg.

- Jag har varit intresserad av sexuell hälsa, identitet och mänskliga rättigheter väldigt länge, säger Katja Slonawski, 22.

- Det är jävligt viktiga frågor och det finns inget som engagerar mig så mycket, säger hon.

Katja Slonawski studerar kriminologi i Lund, men kommer från Göteborg där hon också varit volontär under Westpride. Trots att Lund är en stad med en relativt ung, välutbildad befolkning behövs en Pride-festival också där, menar hon.

- Det är ju en liten småstad bakom det där, med en del gnällon. Vi vill fånga upp dem och få dem att vara med på den här festen.

Temat för årets festivaltema är ”På väg”.

- Det händer väldigt mycket just nu. Vi har hela transrevolutionen, det pratas mer om queer och man kan läsa genusvetenskap på många universitet. Vi lever i ett öppnare samhälle helt enkelt.

Vad har du för förväntningar inför Lundapride 2016?

- Jag tror att det kommer att bli FETT, med stora bokstäver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista