Helsingborg

Vädjar om timeout i mottagandet av ensamkommande

3:12 min

Överbeläggningar och hårt pressad personal göra att Helsingborgs stads socialförvaltning nu vädjar till Migrationsverket om en timeout när det gäller mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

- Det är överbeläggningar på våra boenden, vi följer inte de regler som Socialstyrelsen satt upp och vår personal är hårt pressad, säger Ann-Christine Borgman är miljöpartistisk ordförande i Helsingborgs socialnämnd.

Vad är mest allvarligt?

- Det är inte bra att vi har överbeläggningar. Det leder till konflikter på våra boenden och det stör omgivningen. Det kan i sin tur leda till att närboende upplever det här som negativt och därigenom kan vi utsättas för angrepp, säger hon.

- Det handlar om att vi på ett bra sätt vill fortsätta ta emot barn och unga som flytt krig och förtryck.

Landskrona har begärt samma sak, men inte hörsammats. Varför tror du att det skulle bli annorlunda för Helsingborgs del?

- Det tror vi egentligen inte men det handlar om att vara öppna med hur situationen ser ut. Vi vill också skicka en signal till Sveriges regering att skapa verktyg för kommunerna så att vi kan hantera situationen på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista