Danmark

Fågelman och varulvar på Louisiana

2:49 min

Konstmuseet Louisiana i Danmark startar en ny utställningsserie, där man lägger hela krutet på ett enda konstverk åt gången. Först ut är kanadensaren David Altmejd med sitt gigantiska verk The flux and the Puddle.

50 kvadratmeter stort och flera meter hög glaskub, innehållande alltifrån modeller av mänskliga huvuden till varulvar, allt jag tidigare gjort skulle med säger han själv.

– Min ide var att integrera allt som jag någonsin gjort som skulptör. Det inkluderar alla karaktärer som jag har arbetat som till exempel varulven, fågelmannen och bodybuildern.

Det har krävts en av Louisianas större hallar för att rymma verket. Som en jättekub i glas står den där nu, i sin tur uppbyggd av mindre montrar. Innanför glaset, kan man bland annat se delar av människor, djur, varulvar och andra figurer.

Det ser lite ut som om man plockat isär anatomiska modeller och hängt upp dem. Om att till synes avhuggna huvuden kanske kan förefalla lite makabert, säger han att verk innehåller allt, även det makabra. Det hela är uppbyggt för att processas av åskådaren.

– Jag som konstnär berättar inget, säger han. Verket är så komplext att det berättar själv, säger David Altmejd. Däremot finns det en poäng i att han kombinerat det mjuka organiska i form av kroppsdelar med det kliniska plexiglaset.

– Jag är intresserad av spänning för att jag tror att det generera energi. Precis som i ett batteri finns det en positiv och en negativ sida. Det makabra i kombination med något som kontrasterar som till exempel någon förförande kraft och något vackert, då uppstår en form av vibration.

Det är ett väldigt stort verk, men det är skapad i moduler, var det medvetet?

Jag bygger i moduler för att det måste kunna komma ut ur min ateljé, och ateljén har den dörrkarm som bara tillåter en viss storlek. Så det finns en praktisk aspekt.

David Richter