Malmöpolitikern Ilmar Reepalu (S) är vice ordförande i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Ilmar Reepalu (S). Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Skåne

Ska minska klimatpåverkan - placerar ändå i oljebolag

Reepalu: "Kan man påverka ska man göra det"
3:24 min

Alla Skånes kommuner och regionen placerar pengar i en pensionsförsäkring som investerar i oljebolag, trots beslut om att jobba aktivt för att minska sin klimatpåverkan. Det kan P4 Malmöhus avslöja i dag.

Bara Region Skåne betalade förra året in nästan 570 miljoner kronor för de anställdas tjänstepensioner, varav en stor del placeras i den aktuella försäkringen, KPA.

Har inte agerat

Ilmar Reepalu är socialdemokratisk ledamot i regionfullmäktige och vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden som har ansvar för Skånes klimatarbete. Han har dessutom suttit i KPA:s styrelse och i styrelsen för SKL som äger KPA. Men han har inte gjort något för att få bort oljan från Region Skånes sparfonder.

– Vi hade en diskussion för sju åtta år sen. Kan man påverka ska man göra det, säger han men är tveksam om innehaven har resulterat i någon påverkan på oljebolagen. 

Ingen fråga som drivs

Sverigedemokraten Michael Rosenberg i Helsingborg sitter i SKL:s styrelse och har därmed stort inflytande på KPA:s placeringar, men han vill inte prata miljöfrågor alls. Inte heller oppositionen har drivit frågan om miljöetiska placeringar. 

– Vi kanske får titta på hur man förvaltar det här ur ett klimatperspektiv, säger den andra viceordföranden i regionala utvecklingsnämnden, moderaten Pontus Lindberg.

Om bara en vecka börjar FN:s stora klimatmöte i Paris där politiker från hela världen ska fatta beslut kring hur den globala uppvärmningen ska stoppas.

Landstingsanställda kluvna

Många landstingsanställda i Skåne oroar sig för klimatförändringar, men har inte funderat på hur deras pensionspengar kan bidra till den globala uppvärmningen.

– Svår fråga, samtidigt vill man ju ha en hyfsad pension, så man är kanske lite kluven.

– Visste jag inte. Det kan man inte säga att bara för att det är ett oljebolag att det skulle vara dåligt.

– Det finns bättre fonder för miljön som kan vara miljövänliga.

FAKTA - Oljepengarna

Investeringar i oljebolag sker dels genom att alla kommuner och landsting betalar in tjänstepensioner för sina anställda löpande. Dom anställda som inte gör något aktivt val för hur dessa placeras hamnar i KPA:s traditionella försäkring där ett antal oljebolag finns med.

Med bland innehaven finns t ex oljebolagen: BP, Statoil, Chevron, Conoco Phillips, Norsk Hydro, Royal dutch Shell, Total, Tullow oil, Osaka gas, Occidental petroleum m fl.

Enligt KPA är det över tid cirka 60 procent av personerna som gör ett aktivt pensionsval för sin tjänstepension, men för förstagångspersoner bara 5-10 procent. Det är med andra ord väldigt många som inte själva gör ett val och hamnar i KPA:s traditionella försäkring.


Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".