Lisa Brange cykelpendlar mellan Lund och Malmö för miljöns och sin egen skull. Genom organisationen Fossil Free försöker hon få fler att ersätta fossilbränslen med klimatsmartare alternativ. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Lisa Brange, Fossil Free Lund Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio

"Oljepengarna kan bli mindre värda"

Miljökämpar protesterar mot investeringar i oljebolag
2:10 min

Fler kommer att se över sina investeringar och satsa på mer hållbart i takt med att klimatproblemen gör sig gällande. Det tror Lisa Brange på Fossil Free i Lund.

Region Skåne och de skånska kommunerna placerar pengar i KPA:s pensionsförsäkring som investerar i bland annat oljebolag. Det får anställda och miljökämpar att reagera.

Jag har placerat min egen del av pensionen i miljövänlig verksamhet, jag tycker att landstinget också skulle göra det

Hon jobbar som enhetschef på Skånes universitetssjukhus i Malmö och brinner för miljöfrågor både privat och på jobbet där hon fungerar som miljösamordnare.

Lisa Brange är Lunds mest aktiva kampanjare i den världsomspännande Fossil Free-rörelsen. Även hon reagerar på de offentliga investeringarna i oljebolag. Hon menar att alla måste hjälpa till för att ställa om från fossil till hållbar energiproduktion.

Det är själva ställningstagandet som är viktigt. Att man inte ska förstöra världen med sina investeringar.

Hon tror att det kan fattas beslut på internationella klimatmöten som kan göra att befintliga investeringar i fossila bränslen blir mindre värda på sikt och att man därför bör investera mer hållbart.

Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här

FAKTA - Oljepengarna

Investeringar i oljebolag sker dels genom att alla kommuner och landsting betalar in tjänstepensioner för sina anställda löpande. Dom anställda som inte gör något aktivt val för hur dessa placeras hamnar i KPA:s traditionella försäkring där ett antal oljebolag finns med.

Med bland innehaven finns t ex oljebolagen: BP, Statoil, Chevron, Conoco Phillips, Norsk Hydro, Royal dutch Shell, Total, Tullow oil, Osaka gas, Occidental petroleum m fl.

Enligt KPA är det över tid cirka 60 procent av personerna som gör ett aktivt pensionsval för sin tjänstepension, men för förstagångspersoner bara 5-10 procent. Det är med andra ord väldigt många som inte själva gör ett val och hamnar i KPA:s traditionella försäkring.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".