Petter Forkstam (MP), ordförande miljönämnden Lund
1 av 2
Petter Forkstam (MP), ordförande miljönämnden Lund
Eline Rezaii Liakou (S), viceordförande i Lunds miljönämnd.
2 av 2
Eline Rezaii Liakou (S), viceordförande i Lunds miljönämnd.

Lund gör egna oljeplaceringar

"Det här måste vara något nytt"
2:54 min

Vissa kommuner har ett eget oljesparande utöver de skånska kommunernas och Regions Skånes sparande i oljebolag via pensionsförsäkringen KPA. Lund är en av dessa. 

Vissa kommuner har ett eget oljesparande utöver de skånska kommunernas och Regions Skånes sparande i oljebolag via pensionsförsäkringen KPA. Lund är en av dessa. 

Skånska kommuner och landstingets sparande via pensionsförsäkringen KPA görs i oljebolag – det rapporterade vi om igår. Tidigare idag kunde vi berätta att utöver dessa oljeinvesteringar, så gör Landskrona stad också egna placeringar i oljebolag.

Likadant är det i Lund. Men det kände inte miljöpartisten Petter Forkstam, som är ordförande i miljönämnden, till.

– Tidigare när jag satt i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen lyfte vi vikten av att vi ska ha en etisk placering. Och då vet jag att vi såg över detta, säger han.

Enligt honom är investeringar i oljeindustrin inte etiska placeringar.  

Inte heller den socialdemokratika viceordföranden i Lunds miljönämnd, Eleni Rezaii Liakou, har lyft frågan för att få ett slut på oljepengarna.

– Ska det vara trovärdigt det vi gör, måste vi göra det, säger hon och lovar lyfta frågan i miljönämnden.

Vi har även frågat finanscheferna i Region Skåne, Malmö och Helsingborg stad, men enligt dem görs inga egna placeringar utöver de i pensionsbolaget KPA som alltså investerar i oljebolag.

Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här

FAKTA - Oljepengarna

Investeringar i oljebolag sker dels genom att alla kommuner och landsting betalar in tjänstepensioner för sina anställda löpande. Dom anställda som inte gör något aktivt val för hur dessa placeras hamnar i KPA:s traditionella försäkring där ett antal oljebolag finns med.

Med bland innehaven finns t ex oljebolagen: BP, Statoil, Chevron, Conoco Phillips, Norsk Hydro, Royal dutch Shell, Total, Tullow oil, Osaka gas, Occidental petroleum m fl.

Enligt KPA är det över tid cirka 60 procent av personerna som gör ett aktivt pensionsval för sin tjänstepension, men för förstagångspersoner bara 5-10 procent. Det är med andra ord väldigt många som inte själva gör ett val och hamnar i KPA:s traditionella försäkring.

En del kommuner, som Lund och Landskrona, har dessutom egna fondportföljer där dom placerar pengar i fonder som investerar i oljebolag.

Landskronas placerar bland annat i fonden Brummer som i sin tur placerar i Lynx. Huvudmarknader och bäst i Lynxs portfölj i september gick just råoljeinnehaven. 

Även Landskronas Global Index Criteria-fond investerar i oljebolag. Likaså gör Europafonden som Lunds kommun sparar pensionspengar i, utöver KPA:s oljeinvesteringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".