Skåne

Byggboom inför ändrat ROT-avdrag

1:15 min

Att Rot-avdraget sannolikt förändras vid årsskiftet har lett till en bygglovsansökningsboom hos kommunerna. Runt om i Skåne verkar husägare skynda sig att renovera medan de mer gynnsamma reglerna gäller.

Enligt det förslag, som riksdagen väntas slå fast den 25 november, kommer det 2016 inte gå att dra av 50 procent av arbetskostnaden, utan bara 30 procent Det betyder att renoverar du för 50 000 kronor kan du dra av 10 000 kronor mindre nästa år.

Och det här gör att bygglovshandläggarna i våra kommuner har mer att göra. Allra mest har bygglovsansökningarna ökat i Tomelilla, där ökning är 40 procent. Med hälften, runt 20 procent har ansökningarna ökat i Kristianstad kommun och mellan 5 och tio procent rapporterar bland annat Bromölla och Simrishamn.

Även Skatteverket märker av fler Rot-ärenden.

- Efter sommaren har det ökat med 15-20 procent jämfört med samma period 2014, säger Henrik Westerlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Han har också råd att ge. Har du en hantverkare i huset nu i november eller december, så är det viktigt att inte vänta till mellandagarna med att betala fakturan om du vill ha det gynnsammare avdraget.  

- Om summan registreras efter årsskiftet så är det 2016 års regler som gäller. Så vänta inte, utan betala helst innan jul för att inte du som konsument eller företaget ska få problem.

Hittills i år har Skatteverket betalat ut 14,7 miljarder kronor i skattereduktion och fjolårets Rot-rekord på 17 miljoner kommer att ryka.