Paris/Simrishamn

Skånsk ambassadanställd upplever chocken i Paris

1:19 min

I Paris är chocken stor efter attentaten och en som upplever allt på nära håll är Sara Keusen från Simrishamn som arbetar på svenska ambassaden i Paris. Hon var på väg från flygplatsen i Paris när hon nåddes av nyheten i går kväll.

Sara fick kännedom om händelserna tidigt genom en vän, redan vid första attacken mot en restaurang, och följde den händelserna intensivt hela natten.

- Det är fruktansvärt, vi är helt förfärade och chockade, säger Sara Keusen.

Stämningen i Paris är så klart mycket låg i dag efter att det står klart att runt 100 personer dödats i ett flertal attentat runtom i staden.

- Man är väldigt nedstämd och ledsen över det besinningslösa våldet. Det är en fullständig tragedi.

Sara Keusen arbetar på svenska ambassaden i Paris och befann sig alltså på flygplatsen utanför Paris när det första attentatet skedde. Hon är så klart skakad och påverkad nu när en ny arbetsdag ska börja.

- Man vill inte att de ska segra i så måtto att man förändrar sitt beteende. Samtidigt är det en utmaning att ge sig ut på stan. Så jag kommer att ta en taxi till jobbet nu, jag känner mig väldigt olustig kring att sätta mig på tunnelbanan i dag.

Den svenska ambassaden kommer så klart att fylla en viktig roll i dag, särskilt för alla svenskar som befinner sig i Paris eller anhöriga som sitter hemma i Sverige och är oroliga.

Under dagen ska svenska ambassaden vara med och upprätta ett kristeam samt också reda ut vad undantagstillståndet betyder för till exempel in- och utresa från Paris.